Bohatí majitelé psů ve Velké Británii, kteří jedou do zahraničí na dovolenou a je jim líto, že nemohou vzít svého psa, mají možnost svému mazlíčkovi dopřát alespoň místní ubytování v luxusu.

Ve waleském městě Merthyr Tydfil totiž otevřeli pětihvězdičkový hotel pro psy s názvem Royvon Pet Hotel. A nocleh je v něm dražší než v nedalekém »lidském« hotelu. „Dáváme totiž psům stejně dobrou dovolenou, jako mají jejich majitelé v zahraničí,“ obhajuje vysokou cenu ubytování majitelka hotelu Sarah Draper.

Nechat psa v pětihvězdičkovém hotelu vyjde v přepočtu na zhruba 900 korun za noc. V sousedním hotelu pro lidi je to přitom o necelé tři stovky levnější. Za příplatek je možné navíc psy rozvézt klimatizovaným taxíkem po celé Velké Británii.

Nechybí psí maséři

Uvnitř psího hotelu jsou čtyři pokoje včetně prezidentského apartmá. Každý pokoj zařídila podle svých představ světově uznávaná britská módní návrhářka Julien Macdonald. V pestrobarevných místnostech se pak psí návštěvníci mohou kromě válení v pohodlné posteli koukat na přírodní televizní kanály na LCD televizorech.

Každý kout hotelu je navíc vybavený webkamerami a majitelé mohou své mazlíčky kontrolovat odkudkoliv přes internet. „Nic podobného ve Velké Británii není. Jsou sice místa, která si říkají psí hotely. Ve skutečnosti to jsou ale jenom psí boudy,“ říká k tomu majitelka hotelu Sarah Draper.

Kromě přepychových pokojů je ve výbavě hotelu ještě hlídaný výběh o velikosti 2,5 hektaru, tři rozsáhlá oplocená cvičiště, dvě zastřešené tělocvičny a lázně. V těch jsou pro psy připravené balíčky rozmazlovacích služeb včetně manikúry a čtyř druhů masáží. „U nás nehrozí, že by pejskové byli smutní. Jsou příliš zaneprázdnění zábavou,“ dodává Draper.

Psí hotely v Čechách

Odložit psa během dovolené v zahraničí třeba na týden do speciálního hotelu není problém ani v Čechách. Chlupáči se zde sice nedočkají takového luxusu jako v britském hotelu, jejich majitelé se ale nemusí bát, že by se měli špatně.

Cena za hlídání přes jednu noc se pohybuje kolem 200 korun. Zarezervovat si místo přes prázdniny je ale potřeba co nejrychleji. Zájem o české psí hotely je totiž veliký. „Bohužel už nyní musíme na některé termíny zákazníky odmítat,“ říká Martin Jára, majitel zvířecího hotelu Mastibe, který se nachází v obci Srnojedy poblíž Pardubic.

V Mastibe loni ubytovali téměř 700 psů a 80 koček. Další zvířecí ubytovny se nacházejí ještě například v Brně na Kraví hoře nebo v obci Nehvizdy poblíž Prahy směrem na Poděbrady.