Z týrání zvířat obžalovaná Dana Z. (45) stanula v pondělí před soudem, hrozí jí jen rok vězení. Soudce rozhodnutí o případném trestu odložil na 18. srpna.

Vyděšené chodící kostry. Přesně tak vypadali pejsci, kteří trpěli v bytě dva plus jedna. Majitelka je nechávala hladovět a žrát vlastní výkaly. Zavírala je ve tmě, psi žili jen v přepravkách a byli doslova vypití od blech. Vyděšení a vystresovaní.

Vinu necítí

Dana Z. týrání zvířat zcela odmítla. V pondělí nevypovídala. Dříve před policisty řekla, že se považuje za velmi zkušeného chovatele. „Věnuji se psům od třinácti let. Vím dobře, co potřebují. Dávala jsem jim dost jídla i pití,“ tvrdila chovatelka.

Případ je otřesný tím, že žena měla psy na kšeft. Jak Blesk vypátral, v několika časopisech si stále podávala i několik inzerátů denně. Doposud má živnost na výcvik a hlídání psů, chov zvířat a další. „Lezly jim úplně žebra i obratle od hlavy až k patě. Vulgárně jim nadávala a bila je. Psi stále vyli a naříkali. Nedalo se to už vydržet, stejně jako smrad, který šel z jejího bytu,“ vypověděli sousedé, kteří s chovatelkou žili na ulici V Sadě v jednom domě. Na její podivné praktiky upozorňovali celých osm let! Stížnosti marně posílali na městský úřad, hygienu, ochránce zvířat, správce domu i policii.

Když na případ upozornil vloni Blesk, dostali se psi do třebovického útulku. Deset se jich zachránit nepodařilo. „Věnovali jsme se jim i po psychologické stránce, aby byli schopni kontaktu mezi sebou i s člověkem,“ řekl včera u soudu šéf útulku Jaromír Somerlík. Podle něj zanechá týrání na zvířatech doživotní následky.

Fotogalerie
7 fotografií

Psi, kteří přežili, jsou už z nejhoršího venku. V útulku ale musejí nadále zůstat, přestože by bylo pro ně nejlepší najít nové pány a žít v klidném domácím prostředí. Obžalovaná chovatelka totiž podala odvolání a stížnost ohledně odebrání psů a znemožnila tak lidem, aby o týraná zvířata mohli pečovat.