Alena s Keysi jsou důkazem toho, jak silné pouto může vzniknout mezi člověkem a psem. Cvičení čtyřnohých chlupáčů − dnes má čtyři − se věnuje 10 let. „Bavilo mě zkoušet naučit psa různé triky a když jsem zjistila, že existuje disciplína tanec se psy, anglicky dogdancing, začal jsem shánět informace,“ vrací se do minulosti sympatická Alena Smolíková.

Kromě toho cvičí dogfrisbee (chytání plastového talíře) a dříve s Keysi soutěžily v agility, což obnáší běh přes překážky nebo třeba slalom. Psům věnuje čtyři hodiny denně. „Nejprve je učím jednotlivé cviky, ze kterých se bude skládat sestava. To může trvat i dva roky,“ vysvětluje princip dogdancingu Alena. Jenže Keysi je výjimečná. Natrénovat novou sestavu jí trvá měsíc. Dogdancing pochází z Ameriky a v Česku se mu věnují pouhé tři desítky lidí.

837401:gallery:true:true

Border Kolie Keysi
Autor: abl - David Tesař
Stříbro v Talentmanii jí život moc nezměnilo. „Bezprostředně po skončení jsem dostala nabídky na vystoupení, hlavně na plesech, ovšem už to trochu opadlo. Ale na ulici mě lidi občas poznávají a chtějí si Keysi pohladit.“Aleniným snem vlastnit psí školku, bez sponzora ale asi nepůjde… Pár firem mě už oslovilo, ale zatím z toho nic zásadního nevyplynulo,“ popisuje studentka zemědělské univerzity.

Psí mistryně Evropy

 

Každodenní Aleninu péči jí psí miláčci bohatě vynahrazují. Největší radost jí dělá Keysi. „Je výjimečná. Vyhrála 7x mistrovství republiky, 2x mistrovství Evropy, soutěže ve Francii a Itálii a loni také nejprestižnější profesionální soutěž na světě Crufts v Anglii. Keysi uspěla i v jiných kynologických sportech , zejména agility a dogfrisbee.“

Vyznáte se v pojmech?

  • Agility – soutěž psů podobná koňskému parkuru (slalom, překážky apod.)
  • Dogfrisbee – disciplína, při které chytají psi házené plastové talíře
  • Dogdancing – tančení se psem

Fotogalerie
10 fotografií