Proč seriál přinášíme? Protože pes je nejčastější mazlíček v českých domácnostech. To ukázal i exkluzivní výzkum společnosti Sanep pro Blesk. Psa si lidé pořizují většinou jako společníka a přítele, který s nimi sdílí domov. Je také prokázáno, že soužití s »němou tváří« prospívá lidskému zdraví.

Již mnoho let neslouží pes jen k lovu a jako hlídač, ale stal se společníkem člověka. V mnoha českých domácnostech je dnes naprosto rovnocenným členem a někdy dokonce šéfem rodinné smečky.

Psi prospívají zdraví

Odhaduje se, že v Česku jsou asi dva miliony psů.
Autor: nejPes 2011
Pokud máte potíže s cholesterolem nebo jste obézní, pořiďte si střední nebo větší plemeno psa. Budete totiž nuceni s ním vyrazit každý den na procházku. Při svižné chůzi spálí osmdesátikilový člověk za hodinu skoro 1400 kJ. Některá psí plemena jsou přímo vycvičená k tomu, aby pomáhala zdravotně postiženým.

Pes nevyčítá a oddaně miluje

Pes také působí pozitivně na vaši psychiku. Dává vám totiž to, co vám jiný člověk nebo partner dát nemůže. „Je věrný, vždy vás nadšeně vítá a přijímá vás takové, jací opravdu jste,“ vysvětluje psycholožka Šárka Bezvodová. „Můžete být opilí, naštvaní nebo smutní a pes vám nic nevyčte a nikdy vás nebude mít dost. Jste pro něj tím nejlepším, co na světě má. Pořád touží po vaší přítomnosti, pohlazení a vlídném slovu.“ Podle psycholožky je vztah se psem podobný stavu dvou čerstvě zamilovaných.

Seniory drží psychicky nad vodou

Bezvodová se domnívá, že psí společník je velmi důležitý pro staré a osamělé lidi. „Senior má pocit, že ho stále někdo potřebuje a má ho rád. Pes dává starému člověku smysl života a určuje i jeho denní rytmus. Pán ho musí vyvenčit, nakrmit ho a pomazlit se. A to osamělou osobu dokáže držet psychicky nad vodou.“837401:gallery:true:true

Kolik je u nás psů

845358:gallery:true:trueBlesk se ptal odborníků, jestli se dá odhadnout, kolik psů vlastně v České republice je. Podle Josefa Dubna ze Státní veterinární správy žádná centrální evidence psů neexistuje. To potvrzuje i Vladimíra Tichá z Českomoravské kynologické unie. „Odhaduje se, že jsou v ČR asi dva miliony psů. Ti s průkazem původu tvoří přibližně jednu čtvrtinu.“

VÍTE, ŽE...

Plzeňáci a Zlíňáci jsou »nej« pejskaři
Podle Barbory Večerkové ze společnosti STEM/MARK má doma psa nebo kočku více než polovina českých domácností. „Ve 29 procentech domácností Češi chovají psa, v 11 procentech domovů kočku a ve 13 procentech psa i kočku,“ tvrdí Večerková a dodává, že ve zbývajících domácnostech (48 %) nežije pes ani kočka. Majitelů zvířat je obecně více v menších obcích do 4999 obyvatel, ale ryzích »pejskařů« nebo naopak »kočkařů« je srovnatelné množství také ve městech nad sto tisíc obyvatel. „Pejskařů je nejvíce v Plzeňském a Zlínském kraji, příznivců koček je nejvíce v Praze. Psa i kočku nejčastěji vlastní lidé žijící ve Středočeském regionu,“ vypočítává Barbora Večerková.

Fotogalerie
1 fotografie