Hromadné nebo individuální kurzy s instruktorem jsou dostupné v každém koutě Česka. Nejprve ale nechte psa, aby si zvykl na nové prostředí, lidi i zvířata. Pak teprve začněte s výchovou (asi ve třech měsících). Výchova pak pozvolna přejde ve vlastní výcvik. Přechod je nenápadný a cvičí se především pomocí pamlsků.

Nechovejte se ke psovi hrubě!

Síla nepomáhá. Naopak pomůže návštěva cvičiště. Důležitá je pravidelnost a časté opakování cviků. Pro dokonalé naučení podmíněného reflexu je potřeba dosáhnout i 500 opakování, než jej pes kdekoliv a kdykoliv splní. Zvládat by měl pejsek základy jako „ke mně, sedni, lehni, zůstaň, místo, ne, k noze“ a především by měl slyšet na jméno.837401:gallery:true:true

Těžko na cvičišti, lehko doma

848849:gallery:true:trueKurz o deseti lekcích pro psa do 1 roku věku zpravidla přijde na 1000-2500 Kč. Kurzy pro starší pejsky jsou náročnější a také dražší (2000-3500 Kč). Individuální kurzy se počítají od hodiny a vyjdou na 150- 300 Kč za hodinu. A co si vzít na kurz sebou? Pevné vodítko, náhubek a do kapsy lákavé pamlsky.

„Já osobně pořádám setkání, které se pravidelně jedenkrát za měsíc opakují. Ty jsou určeny pro nápravu problémových, ale i výcvik pohodových psů. Je také hodně lidí, kteří nemají dost času a tak mi psa svěří k nápravě. Na čas se tedy jeho smečka rozroste o mé psy a rodinu, ale když psa po dvou měsících dostanou zpět, tak jsou za vodou,“ dodává Eichler.

Jak psa odnaučit:

Nejúčinnějším řešením, jak psa odnaučit štěkat, je povel „Ne!“.
Autor: nejPes 2011
…štěkat? Klasický způsob pomocí pamlsku nebo oblíbené hračky poslouží jen pro krátkodobé uklidnění, protože si na ně pes rychle zvykne a bude se štěkotem dožadovat pozornosti. Účinnějším řešením je proto povel „Ne!“. Ten lze využít pro jakékoli přerušení nežádoucí činnosti pejska. Nikdy povel neměňte! K lepšímu pochopení povelu sevřete pejskovi na minutu tlamu prsty. V krajním případě vám poslouží také protištěkací obojky.

Odnaučit psa kousat věci, když je doma sám, je složité. Dělá to z nudy a smutku.
Autor: nejPes 2011
...kousat věci? K přerušení psova kousání bačkor nebo polštáře používejte opět povel „Ne“. Musíte ho nachytat při činu a rázně zakřičet. Pokud přestane, ihned jej přivolejte k sobě a pochvalte ho. Pokud kouše jen určité látky, kupte mu podobnou hračku. Odnaučit psa kousat věci, když je doma sám, je složité. Dělá to z nudy a smutku. Psa proto před odchodem z domu pořádně vyvenčete, krátce pocvičte a nakrmte, aby se unavil a prospal dobu, po kterou bude sám. Doma mu pak nechávejte hračky a kost na kousání.

Pokud chce pes pojídat věci ze země, může to být také upozornění na nedostatek živin v potravě.
Autor: nejPes 2011
…pojídat hovínka a jiné věci ze země?

Nejlépe se vyplácí prostý povel „Ne“ podpořený hozením starých klíčů ke psovi. Musíte být ve střehu a reagovat rychle a psa přivolat. A proč to pes dělá? Prostě mu to voní. Může to být ale také upozornění na nedostatek živin v potravě.

…skákat? Když vidíte, že na vás chce pes skočit, řekněte opět ostře „Ne“. Poté jej zkuste zaujmout něčím jiným. Například mu dejte další pokyn..Když se pes zklidní, nakloňte se, pohlaďte ho a pochvalte.

Jakmile pocítíte, že se pes snaží táhnout, škubněte s vodítkem ještě dříve než se vodítko napne.
Autor: nejPes 2011
…tahat na vodítku? Základem je uvědomit si že tah vyvolá protitah. Jakmile pocítíte, že se pes snaží táhnout, škubněte s vodítkem ještě dříve než se vodítko napne. Pes se naučí hlídat si vodítko, aby se nenatáhlo. Další způsob je pořídit si natahovací vodítko. Pes nemá proti čemu táhnout a cítí víc svobody. Měňte často směr chůze a střídejte povel „k noze“ a „volno“.

…vykonávat potřebu v bytě? Pes zřejmě už od štěněte nepochopil, kde má potřebu vykonat. Strkání čumáku do loužičky je pro psa traumatické a pes nerozumí, co po něm chcete. Pokud vykoná potřebu jinde než má, ignorujte to – pe sby si tím, totiž mohl vyžadovat vaši pozornost i na příště. Omezte mu v době vaší nepřítomnosti prostor – třeba chodbu a vystelte ji novinami.

Pravděpodobně se bude stahovat ke dveřím. A pokud ne? Vezměte kus novin, do loužičky ho namočte a odneste na místo, kde chcete, aby pes potřebu vykonával. Věkem postupně pes vydrží a noviny už nebudou třeba. Pokud jste psa od malička

Škemrá váš pes u stolu? Musí mít jasně vymezené místo, kde dostává potravu!
Autor: nejPes 2011
učili čůrat venku a najednou to udělá doma, pečlivě ukliďte. Většinou je to ale chyba pána, že jej nepustil včas ven.

… škemrat u stolu? Chcete se v klidu najíst, když v tom pes přijde a začne žebrat. Ještě trapnější je tato situace, když máte zrovna návštěvu a pes na ni kouká a pokládá jí hlavu na klín. V horším případě začne kňučet, prosit a vyskakovat. Pes musí mít jasně vymezené místo, kde dostává potravu. Pokud na vás pes vyskočí, je jednodušší psa rukou stlačit a říct mu „Ne.“ Pes jí vždy až po pánech. Pravidlo ale musí důsledně dodržovat celá rodina.

Fotogalerie
6 fotografií