Pokud byste pejska nenechali očkovat, mohl by dostat řadu nepříjemných nemocí. A očkování proti vzteklině je dokonce povinné! Přinášíme stručný přehled základních očkování a termínů, kdy se s pejskem k veterináři vydat:

6. týden

Hned v šestém týdnu života štěněte ho nechejte očkovat proti parvoviróze (pokud nemoc u vrhu hrozí), psince, infekční hepatitidě, leptospiróze a koronaviróze. Vynecháte-li první očkování v šesti týdnech věku, musí se štěně naočkovat v 8. až 9. týdnu a pak ve 12. týdnu.

858656:gallery:true:true

9. týden

V 9. týdnu musíte pejska nechat přeočkovat proti psince, infekční hepatitidě a parvoviróze. Navíc se očkuje také proti proti parainfluenze.

12. týden
Hned v šestém týdnu života štěněte ho nechejte očkovat proti parvoviróze.
Autor: nejPes 2011

Ve 12. týdnu věku nechejte štěně přeočkovat proti psince, infekční hepatitidě a parvoviróze. Tentokrát se očkuje navíc proti leptospiróze.

15. týden

V 15. týdnu je nutné přeočkování proti leptospiróze a následovat by mělo očkování proti vzteklině. Pozor! Naočkovat psa proti vzteklině musíte nejpozději do 6 měsíců věku. Pokud totiž majitel svého psa očkovat nenechá, může mu být uložena veterinární správou pokuta až do výše 10 000 Kč a za opakované porušení zákona lze uložit pokutu až 20 000 Kč.

12. měsíc a každý další rok

Jednou do roka musí váš pes na přeočkování proti celé sadě nemocí. Vakcína stojí  260–400 Kč.

 

3 rady pro majitele hafanů

1) Před každým očkováním by měl veterinář psa vyšetřit. Informujte jej, pokud pejsek není ve své kůži. Očkovat s e totiž smí jen zdraví psi.

Před každým očkováním by měl veterinář psa vyšetřit.
Autor: nejPes 2011

2) Všechna očkování si nechejte zapsat do očkovacího průkazu. Veterinář obvykle vlepí do průkazu samolepku přímo z lahvičky vakcíny. Za názvem vakcíny najdete vždy velké písmeno nebo slabiku. Ta značí nemoc, proti které byl pejsek právě naočkován (např. R – vzteklina).

3) Přidejte známku o očkování ke klasické známce a nesundávejte ji z obojku. Předejdete otázkám a výtkám policistů i ostatních majitelů psů.