Podle veterinářů je každý pátý pes v České republice napaden řadou vnitřních parazitů. Jde o škrkavky a tasemnice. Cizopasí na těle zvířete a to může vážně onemocnět. Nebezpečí představují i pro člověka. Podle rakouské studie je larvami škrkavek nakažen každý třicátý z nás. Ohroženou skupinu představují hlavně malé děti. Vlivem larvální toxokarózy ročně oslepne až 200 lidí, 30 000 má astma a 15 000 epilepsii. U spousty lidí probíhá nákaza bez příznaků.

858656:gallery:true:true

Psí blechy na člověka jdou!

859436:gallery:true:trueNevěřte tomu, že psí blechy na člověka nejdou. Pokud je pes zablešený a majitel to neřeší, tihle parazité můžou pěkně zaneřádit celý byt. Pes vám také může domů přinést klíšťata, svrab, vši a všenky.

Prevence proti parazitům

Používejte přípravky proti blechám, klíšťatům (např. obojek Kiltix, sprej Frontline) a komárům (např. Advantix spot-on) a srdečním červům. Nezapomeňte také na pravidelné odčervování aspoň jednou za tři měsíce (Drontal, Cestal plus, Caniverm Forte). Abyste omezili přístup zvířete k parazitům a znemožnili rozmnožování parazitů, starejte se o výběh, odstraňujte výkaly a stojatou vodu, upravujte keříky a stromy.

Pes u zubaře

859434:gallery:true:truePouze 30 % majitelů psů čistí svému psovi zuby. Zjistil to tým veterinářů v pojízdné poradně, která v letních měsících každoročně křižuje republiku. Nejčastější diagnózou byl zubní plak, kámen a zánět dásní. Jestliže záněty majitel dlouhodobě přehlíží, stav se zhoršuje a léčba je obtížnější a finančně náročnější. Záněty se mohou rozšířit do důležitých orgánů a v nejhorším případě končí i smrtí. Jak tedy o psí zuby pečovat? „Základem účinné prevence onemocnění dásní je čištění chrupu psa minimálně obden. Je dobré psovi dávat dentálních pamlsky k odstraňování plaku. Žvýkání má podobný efekt jako čištění zubů kartáčkem,“ tvrdí pražský veterinář Zbyněk Lonský.

Přípravky proti parazitům

  • Název                             balení           cena
  • Advantix spot-on              1 ampule        od 164 Kč
  • Caniverm Forte                1 tableta           od 33 Kč
  • Cestal plus                      10 tablet          od 327 Kč
  • Dehinel plus                     2 tablety          od 49 Kč
  • Drontal Plus flavour          2 tablety         od 145 Kč
  • Frontline sprej                   250 ml               515 Kč
  • Kiltix antiparazitní obojek     35 cm          od 300 Kč
  • Optivermin                      100 tablet      od 2242 Kč
  • Zipyran plus                      10 tablet        od 269 Kč

Nebozí pudlíci: Američané z nich dělají ,umělecká´ díla

Nebozí pudlíci: Američané z nich dělají ,umělecká´ díla

Být pudlem v Americe, to musí být život pod psa! Jejich páníčkové se asi zbláznili a přetvářejí je nejen v úplně jiná zvířata, ale dokonce i ve své oblíbené…celý článek