Každý má jiný důvod, proč si pořizuje psa. Někdo chce mít parťáka na dlouhé procházky, další se chce chlubit psím krasavcem na výstavě, jiný touží po společníkovi, který mu ulehčí samotu. Každý by však měl především uvážit to, že pes ho bude provázet životem i patnáct let.

S průkazem, nebo bez?

Štěně s průkazem původu (PP) si většinou pořizují lidé, kteří vyžadují konkrétní rasu, o níž něco vědí a povahové vlastnosti zvířete jim přesně vyhovují. Se psem s PP mohou chodit na výstavy nebo se s ním účastnit soutěží. Bez PP si většinou berou pejska lidé, kteří ho chtějí jako domácího mazlíčka a společníka.

A co kříženci?

Pokud jste se rozhodli pořídit křížence, nezbývá než čekat, co z něj vyroste, a podle znaků odhadovat, co mohl mít za předky. Štěňata odlišných plemen však mohou mít nevyzpytatelné chování. Přesto jsou voříšci u nás velmi populární a oblíbení.

Pes, nebo fenka?

Musíte rozhodnout nejen to, jaké chcete mít plemeno, ale i to, zda si pořídíte psa nebo fenu. Pes je dominantnější, samostatnější, mohutnější, hůř se vychovává, zato jeho povaha se příliš nemění. U fenky musíte počítat s tím, že zhruba dvakrát ročně hárá. Je ale vhodnější na výcvik, mírnější, nemá sklony se toulat. Ovšem v době dospívání se může změnit její povaha.

Fotogalerie
4 fotografie

Hlídač, nebo společník?

Uvážit musíte, proč psa chcete. „Pokud si bude pejska pořizovat důchodce žijící ve městě v bytě, doporučil bych mu nějaké trpasličí nebo malé plemeno,“ říká pražský veterinář Daniel Stanko a dodává, že ideální je například jezevčík. „ Vhod-ný je i jorkšír, ale majitel musí počítat s tím, že je potřeba se starat o srst.“ K velkému domu se zahradou se hodí například střední a velký knírač. „To jsou výborní hlídači,“ tvrdí Stanko a dodává, že dobře hlídá i ovčák a rotvajler. „Pokud máte malé děti, oceníte přátelskou a mírnou povahu loveckých plemen. Jestli se chcete psovi hodně věnovat, dělat s ním třeba psí tanec nebo agility, zauvažujte o border kolii. To je velmi chytrý a učenlivý pes, který je vděčný za jakoukoli akci,“ radí doktor Stanko.