Jan Werich říkal, že čas strávený na rybách se do času běžného života nezapočítává. S trochou nadsázky by se tedy dalo říct, že rybaříme proto, abychom tak rychle nezestárli.   

Žijeme v zrychlené, hektické době, kde máme na všechno stále méně času. Každý z nás však potřebuje na chvíli „vypnout motory“, utéci od všedních starostí a dennodenních trápení - zkrátka vyčistit si hlavu. Kdo tohle neumí, žije život plný nervového napětí a přetlaku.

Rybařina se často dědí z generace na generaci.
Autor: www.chytej.cz

Rybařina je jako prostředek k uklidnění pocuchaných nervů naprosto ideální. Přináší relaxaci a únik z každodenní vřavy pulzujícího světa do ticha a klidu přírody. Člověk na rybách poznenáhlu pociťuje, jako by se navracel sám k sobě, ke své původní a už skoro zapomenuté podstatě. Rybařina však zároveň není jen formou pasivního odpočinku, nepřináší jen chvíle klidu a rozjímání. Naopak moderní sportovní rybářství dokáže být i velmi akční, adrenalinovou zábavou, při které se nám z těla vyplavují celé proudy endorfinů. Mnoho lidí rybařina neláká, protože se myslí, že je na rybách nuda. Opak je však pravdou - moderní rybařina je naopak velice dynamicky se rozvíjejícím sportem, nabízejícím celou škálu aktivní zábavy. Už to nemusí být jen ono pasivní čekání na záběr, dnešní rybář naopak sám neustále zkouší, studuje, vynalézá a hledá nejpřímější cestu k rybám. Rozvíjí se proto celá řada nových a atraktivních rybolovných technik, o kterých si více povíme v příštích dílech seriálu. Důležité je také to, že naše vody jsou stále slušně zarybněné a nabízejí prostor novým rybářům k smysluplnému sportovnímu vyžití i bohatým úlovkům.

Když jsme si tedy řekli, co je na moderní rybařině zajímavého a atraktivního, zbývá nám zodpovědět si otázku, jak začít rybařit a rozšířit tak řady téměř čtyř set tisíc rybářských nadšenců, kteří žijí v naší zemi.

Existují v podstatě dvě možnosti: stát se členem Českého nebo Moravského rybářského svazu či začít lovit ryby mimo svazy na tzv. soukromých, placených revírech.

Páteř našich rybářských revírů tvoří i nadále svazové vody. Svazových revírů je v celé republice přes dva tisíce, od velkých přehrad (Lipno, Orlík, Nové Mlýny) až po malé pstruhové potoky a říčky.

Úlovek trofejního sumce je snem každého rybáře.
Autor: www.chytej.cz

 

Abyste na těchto vodách mohli rybařit, musíte se stát členy Českého nebo Moravského rybářského svazu (dnes už existuje i možnost zakoupit si tzv. nesvazovou povolenku, ta je však velmi drahá). K tomu, abyste se mohli stát členem některé z organizací rybářského svazu, je zapotřebí vlastnit platný rybářský lístek. Ten si můžete zakoupit na obecním úřadě v místě svého bydliště, ale pouze na základě potvrzení o úspěšném absolvování rybářských zkoušek. Čili nejprve musíte navštívit organizaci rybářského svazu, kde vás odborně proškolí a posléze absolvujete zkoušky (většinou ve formě nikterak složitého písemného testu). U dětí a mládeže do 15 let existovala dříve povinnost absolvovat minimálně rok přípravný rybářský kroužek, dnes však už většina organizací od této povinnosti upustila. S potvrzením o úspěšném absolvování zkoušek zajdete na již zmíněný obecní úřad pro rybářský lístek (může být roční, tříroční nebo desetiroční) a majiteli lístku pak už nic nebrání v tom vstoupit do rybářského svazu a zakoupit si povolenku k lovu ryb na svazových vodách - ta může být pstruhová či mimopstruhová. Ceny povolenek a dalších doprovodných příspěvků (zápisné, členství apod.) se ve svazech různí, rámcově by měl rybářský adept počítat s tím, že vstupní náklady se budou pohybovat kolem 3000 Kč (včetně roční povolenky).

I malý rybář může ulovit velkého kapra.
Autor: www.chytej.cz

Druhou z možností je začít chytat ryby na nesvazových vodách. Zde si bez nutnosti absolvování školení a následného získání povolenky a rybářského lístku mohou mladí i starší adepti rybářského sportu vyzkoušet, zda je rybolov bude vůbec bavit. Nevýhodou soukromých revírů je však vyšší cena za lov (obvykle 200-1000 Kč/den) a malá rozmanitost - většinou se jedná jen o malé a středně velké rybníky. Výhodou naopak bývá slušná zarybněnost a množství trofejních kusů ryb. Některé soukromé revíry také nabízejí možnost vyzkoušet si způsoby lovu, které jsou na svazových vodách zakázané. Mezi nejatraktivnější patří chytání pod ledem na tzv. dírkách v zimním období.

Seznam svazových a soukromých revírů naleznete revírů naleznete např. zde: http://www.chytej.cz/reviry/

Podrobný článek o tom, jak začít rybařit:

http://www.chytej.cz/clanky/653/stante-se-rybarem/

http://www.rybsvaz.cz/?page=jak_clenem_lovem_ryb&lang=cz&fromIDS=

http://tomi-fishing.cz/