Činčila pochází z jihoamerického Peru. Je to temperamentní zvířátko, které ožívá večer a v nočních hodinách. Rychle běhá, vysoko skáče a je velmi zvědavá. Je to tedy čiperný rošťák, který chvilku neposedí. Činčila je také společenská, má ráda v kleci kamaráda a pokud jí ho nedopřejete, o to víc s ní musíte kamarádit vy.

Co bude váš nový kamarád potřebovat

Především musíte pořídit dostatečně prostornou klec, a to ideálně metr vysokou. Činčila určitě nepatří do akvária! Klec musí být z materiálu, který odolá jejím zubům. Do ní jí dejte silnou větev, domeček na spaní, misku na krmení, seníček, koupelnu s pískem, poličky a napáječku s kovovým pítkem.

Protož jde o hlodavce, potřebuje také něco na obrušování zubů, například sépiovou kost, větev s kůrou, suchý chleba nebo siporexovou kostku. Jako podestýlka poslouží hobliny nebo kukuřičná drť, nikoliv ale piliny, které by zvířátku mohly způsobit zánět očí.

Jak se o činčilu starat?

-  Jde o velmi čilé zvířátko, dopřejte činčile každý den alespoň 1 hodinu výběhu po bytě.
-  Krmte ji výhradně senem a granulemi, určenými pro činčily (např. osvědčené značky White Molen, Sandy, Sonnenland, Apetit, Darwins, Blue Cloud, které koupíte v prodejnách pro chovatele). Rozhodně jí nedávejte třeba granule pro králíky, ublížilo by jí to! Jako pamlsek jí můžete maximálně 2-3x týdně dát kousek křížaly, šípek nebo lístek pampelišky. NESMÍTE jí dávat olejnatá semena, mohla by jí poškodit játra.
-  Pamatujte, že činčilu nelze nikdy koupat ve vodě! Kožíšek si čistí popelením v písku. I ten dostanete ve specializovaných prodejnách.  
-  Činčila sice za sebou nechává bobečky, ale nikdy se nevyčurá mimo klec. Proto jí nechejte v době, kdy je venku, otevřená dvířka.

Kolik vás to bude stát

- činčila: ceny se pohybují od 800 do 2 000 Kč. Dají se koupit ve specializovaných obchodech nebo u chovatelů
- klec: od 850 Kč
- koupelna: od 167 Kč
- domeček: od 99 Kč
- napáječka: od 38 Kč
- seno: od 26 Kč
- písek: od 31 Kč
- granule: od 38 Kč
(Ceny příslušenství 1teddy.cz)