Inteligentní, učenlivá, velmi čistotná a nesmírně zvědavá. Ale také paličatá a pokud jim to dovolíte, rychle ovládnou celou rodinu v roli vůdce smečky. Taková jsou prasátka, která se ve světě stala během pár let hitem a stále častěji si je pořizují i chovatelé v Česku.

Miniprasátka vyšlechtili v laboratořích

Řeč samozřejmě není o „zabíjačkových“ čunících, které známe z domácích chovů, ale o speciálně vyšlechtěných prasátkách. Ta, jako ostatně spousta dalších domácích mazlíků, byla pro svoji podobnost s kůží a orgány člověka chována pro vědecké pokusy.

Ta, se kterými se v Česku můžete setkat nejčastěji, vyšlechtili původně vědci na univerzitě v německém Göttingenu – odtud také pochází jejich název. Jsou cenově nejdostupnější, pořídíte je za 500 až 6 000 korun. Tihle čuníci dosahují váhy 10 až 25 kg.

Méně než deset kilogramů pak váží speciální druh Royal Dandies vyšlechtěný ve Spojených státech. Za tahle "bonsaj" prasátka už ale budete muset dát víc peněz. Platí, že čím menší, tím dražší, takže se připravte od 2 000 až do 80 000 korun.

Fotogalerie
3 fotografie

Mají pár kilo, ale v bytě je nepřehlédnete

Tihle čuníci jsou nesmírně inteligentní a také hraví. Rychle se s vámi spřátelí a budou za vámi běhat jako pejsek. Pro ty, kteří trpí alergií na srst psů a koček, jsou nejlepší volbou. Kůže prasátek je podobná lidské a alergie nezpůsobuje.

Překvapí vás také, jak jsou prasátka učenlivá. Snadno zvládnou stejné základní povely, jaké zná pes, tedy sedni, lehni, k noze, na místo a podobně. Jsou velmi čistotná - umí chodit na záchod na jedno místo. Stačí jim jen pořídit kočičí mísu s kočkolitem.

Křeček: Nenáročný domácí mazlíček

Křeček: Nenáročný domácí mazlíček

Žadoní vaše děti, abyste jim pořídili živého domácího mazlíčka? Nejjednodušší cestou, jak jim vyhovět, je koupit křečka. Patří k nejméně náročným zvířátkům…celý článek

Jejich chytrost a zvídavost má ale ještě další stránku – nenechte je, aby se nudila. Když je prasátko samo doma, klidně vám přes den přestěhuje nábytek, vytahá a rozžvýká knihy, naučí se otevírat chladničku i spíž s laskominami. Vyplatí se pořídit mu psí pelíšek, který umisťte do místnosti, kde nenadělají škodu. Prasátko totiž také rádo spí, takže si přes den klidně schrupne až do doby, než se vrátíte domů.

Díky jeho přirozené hravosti ale můžete čuníka naučit spoustu „cirkusáckých“ kousků, které budou pro vás i pro něho zdrojem skvělé zábavy. Stejně jako pejsek vám bude třeba nosit bačkory nebo aportovat míček.

Miniprasátko nepřekrmujte, venčete ho jako pejska

Miniaturní prasátka zdědila po svých „velkých bratrech“ žravost. Zbaští, co uvidí. Nesmíte proto podlehnout jejich žadonění. Překrmováním jim zkracujete život. Navíc se může stát, že si ochočí ona vás a naplno poznáte jejich paličatost. I když jsou to všežravci, dávejte jim spíše vegetariánskou stravu, tedy seno, trávu, ovoce a zeleninu. Za občasný pamlsek pro vás udělají, co vám na očích uvidí…

Prasátka také potřebují pohyb. Venčete je stejně jako psy alespoň třikrát denně. Můžete ostatně použít i stejné postroje a vodítka. Pokud máte zahradu, je to pro ně ideální, ráda se také pasou. Můžete jim venku pořídit i boudičku vystlanou senem, kde přenocují.