Princip bezpečného odstranění klíštěte je stejný jako u lidí - podívejte se, jak na to. Jediným rozdílem je rychlost, protože zvíře s námi dlouho spolupracovat nebude.

Jak vyndat klíště psovi nebo kočce? 6 tipů pro vás

  1. Vhodné jsou speciální plastové pinzety, které seženete v každém zverimexu nebo lékárně. Účinné jsou taky malé plastové háčky, které se prodávají ve dvou velikostech, takže se s nimi dobře vyndá klíště jakékoli velikosti.
  2. Klíště odstraňujte vždy opatrně. Nikdy nespěchejte.
  3. Nejbezpečnější způsob jak klíště odstranit, je pomalé viklání ze strany na stranu. Klíště do háčku nebo pinzety zachyťte hned u kůže.
  4. S klíštětem příliš netočte. Rozhodně na parazita nekapejte žádný olej, mýdlo nebo líh.
  5. Napadené místo po odstranění klíštěte očistěte dezinfekčním roztokem.
  6. Na závěr si umyjte ruce mýdlem v teplé vodě. Infekcí se můžete nakazit i pouhým dotykem.

Co přenášejí klíšťata?

Klíšťata největší hrozbu představují jako přenašeči infekčních onemocnění. Nebezpečná je zejména klíšťová encefalitida virového původu a bakteriální Lymská borelióza. Proti klíšťové encefalitidě dnes existuje již efektivní očkování. Na rozšířenější lymskou boreliózu takové očkování bohužel není.

Lymská borelióza dokáže naše čtyřnohé kamarády pořádně potrápit. Projevuje se zejména akutními záněty kloubů. Ty jsou doprovázeny otokem, silnou bolestivostí, horečkou, nechutenstvím a celkovou apatií zvířat. Neléčení akutních zánětů kloubů může vést k předčasnému úmrtí zvířete.

Ve vzácných případech se mohou objevit záněty ledvin nebo problémy nervového systému, doprovázené agresivními projevy v chování.

Lymská borelióza se do krve začíná z infikovaného klíštěte přenášet po 24 hodinách od přisátí. Nejlepší ochranou je proto včasné odstranění klíštěte. Tato infekce se poté krví a lymfou šíří do tkání a kloubů. Klinické příznaky se u psů objevují nejdříve 2 měsíce po napadení klíštětem.

Jak ochránit psa před klíšťaty?

Pokud chcete svého psa nebo kočky ochránit před klíšťaty, pak je nejlepší začít včas prevencí.

  • Zvíře naočkujte proti klíšťatům a blechám. Očkování je účinné po dobu 3 měsíců a opravdu se vám vyplatí.
  • Kupte svému psovi nebo kočce antiparazitní obojek, který sice nezaručuje 100 procentní ochranu, ale vhodně doplňuje očkování.
  • Po každé vycházce psa důkladně vykartáčujte.
  • Pelíšek vystříkejte antiparazitními prostředky.
  • Zvíře v období výskytu klíšťat pravidelně kontrolujte. Parazity správným způsobem odstraňte.