Perské kočky patří k nejvznešenějším druhům. Jejich historie sahá až do 16. století, kdy byly chovány v perské oblasti, dnes se na tomto území rozkládá Írán, Írák, Arménie a Turecko. Pro svůj vznešený vzhled byly brzy dováženy do Anglie, kde byly považovány za znamení luxusu, které si mohly dovolit jen ty nejvyšší společenské třídy. Zde byla perská kočka v 19. století vyšlechtěna do podoby, kterou známe dnes.

 

Milé a klidné

Peršanky vynikají přátelskou a klidnou povahou. Mají rády svůj osobní prostor a ničím nerušený odpočinek. Výborně se proto hodí pro starší lidi. Přílišný hluk a dětská rozdováděnost jim nedělají dobře.

 

Péče o perskou kočku

Peršanky jsou milé a nenáročné. Nepotřebují mnoho času na hru, spíše klidně odpočívají. Přesto jim však nezapomeňte připravit škrabadlo, aby si kočka vyhrála a neničila nábytek. Důležitý je také prostorný pelíšek, který by měl být na vyvýšeném místě, aby kočka měla přehled, co se v místnosti děje a cítila se bezpečně. Nezapomeňte na čistý záchod s kočkolitem. Perské kočky jsou velmi čistotné, takže do nevábně vonícího kočkolitu potřebu vykonávat nebudou. Dopřejte kočce také pestrou stravu a pravidelný přísun čerstvé vody.

 

Fotogalerie
4 fotografie

Péče o srst

Jak již bylo zmíněno peršanky jsou nenáročné kočky, které svému chovateli nezaberou příliš času. Nejdůležitější je ovšem péče o srst. Chovatel by měl dbát na pravidelné pročesávání srsti. Dlouhou srst perské kočky je třeba každý den řádně pročesat, aby srst nezačala plstnatět. Pak by došlo k nepříjemným kožním problémům, vypadávání srsti a jedinou pomocí by bylo kompletní ostříhání zvířete. K péči o srst budete potřebovat kvalitní hřeben s většími rozestupy mezi zuby, jemný kartáč a pudr. Důležité je také pravidelné koupání kočky a ošetřování srsti speciálními šampony. Peršanky také mívají problémy se zahnisáváním očí, kdy se jim v koutcích usazuje prach a nečistoty. Důležité je proto pravidelné otírání oblasti očí navlhčenými vatovými tampónky.