Křeček syrský, nebo také zlatý, byl poprvé objeven a popsán v roce 1839 zoologem Waterhouse. První mláďata však byla odchycena a vyšlechtěna až v roce 1930 zoologem Aharonim. Křečci se od té doby staly více a více populární a dnes v každé školní třídě najdeme několik žáků, kteří tohoto křečka doma chovají. Poznáte je podle jejich typického zbarvení, žlutohnědé až zlaté barvy kožíšku. 

 

Křeček syrský je oblíbený pro svoji nenáročnou povahu, která nevyžaduje příliš času a také milé a přátelské chování. Hodí se proto pro malé děti, které se zvířátky ještě nemají zkušenosti. Ale pozor, i tento zlatý mazlíček potřebuje pravidelnou péči a pozornost. 

 

Jak křečka správně chovat?

Před pořízením nového kamaráda je důležité správné zvolení vybavení. Křeček syrský dorůstá až 20 cm, vždy proto pořizujte klec nebo terárium s minimálními rozměry 600 x 250 x 300 mm. Dno klece vystelte podestýlkou. Pro malé hlodavce jsou nejlepší dřevěné hobliny či piliny. Křeček by měl mít také dost zábavy, rád si totiž krátí čas na různých prolézačkách. Nezapomeňte proto na koloč, žebřík a další zábavné “atrakce”, které křečkovi zpříjemní život. Pro klidný spánek je dobré do klece či terária umístit dřevený domeček, do kterého vložíme hrst sena či slámy. 

Klec čistěte pravidelně každý týden, aby se v podestýlce nerozmnožovaly bakterie a neuhnívaly zbytky jídla. Hnízdo čistit nemusíme, křeček je udržuje v čistotě. 

 

Fotogalerie
5 fotografií

Pokud chcete, aby vám křeček dobře prospíval a dožil se 2 až 3 let, je důležité dbát o dobrou stravu. Křečíky krmímezelným krmivem, pravidelně podáváme čerstvé ovoce a zeleninu a doplňujeme speciální směsí zrní. Pro zpestření podáváme čerstvé dřevěné větvičky, tvrdý chléb, ořechy, natvrdo uvařená vejce a tvaroh. Pravidelný přísun čerstvé vody zajistí napáječka. Misky s vodou vhodné nejsou, protože je křeček může převrhnout a velmi rychle se od pilin a sena znečistí.