V malé francouzské vesnici žije návrhářka unikátní módy. Z vyčesaných psích chlupů tu plete vlastní kolekce teplých ponožek, rukavic, čepic a především svetrů. Doumé Jalat-Dehen sbírá chlupy dlouhosrstých psů a pak z nich ručně na starém kolovratu spřádá přízi. Z této příze postupně vyrábí různé modely většinou zákazníkům na míru. Pokud však mají majitelé psů zájem, uplete jim klubíčka ze srsti jejich mazlíčků, a oni si mohou vlastní modely uplést sami.

A jak dlouho musíte sbírat takovou srst, abyste měli opravdu pěkný huňatý svetr?

V průměru majitelé sbírají psí chloupky po dobu 5 až 7 let. Nutné je pravidelné, každodenní vyčesávání a ukládání do dobře utěsněného pytle. Chlupy by neměly být vlhké, aby neplesnivěly,“ říká Doumé Jalat-Dehen.

Unikátní fotografický projekt

Na začátku své záliby Doumé Jalat-Dehen jistě netušila, jak slavné se její pletení stane. Když se o jejích originálních svetrech doslechl fotograf Erwan Fichou, rozhodl se vytvořit unikátní fotografický projekt. V průběhu jednoho roku zdokumentoval majitele psů, kteří si svetr ze speciální příze nechali vyrobit po boku jejich psích kamarádů. Vzniklé snímky přinášíme exkluzivně ve fotogalerii. Sami se tak na vlastní oči můžete přesvědčit, jaké modely se ze psí srsti dají vyrobit.

Fotogalerie
5 fotografií