Pochází z mongolské stepi a ve volné přírodě si často dělá složité labyrinty chodeb, ve kterých tuto tryskomyš z pouště vetřelec jen těžko dohoní. V zajetí chovaná zvířata jsou hravá a zvědavá. Navíc nekoušou a k lidem bývají velmi přátelská. Jen pozor na to, že ke svému životu potřebují rodinky a samotu  těžko snášejí. Proto není dobré pořídit si pouze jedno zvířátko.

Hlídejte kabely

Zvídavost pískomilové dokazují, jakmile jim dáte příležitost. Nechat je běhat volně po bytě bývá dost riskantní. Hravě rozeberou matraci a kabely likvidují dokonce ve velkém. Navíc bez úhony na zdraví skáčou i z dvoumetrové výšky, takže patří k poměrně úspěšným útěkářům.

Prolézačky ne

Nejlépe se pískomilovi povede v prostorném teráriu s dostatkem podestýlky, kde může uplatnit své budovatelské dovednosti. Nejlépe se k tomuto účelu hodí piliny nebo kukuřičná drť. Výhodou je, že zvířata jsou velmi čistotná a mívají svůj záchůdek na stálém místě v rohu. Na okusování i hraní je dobré dát jim pár větviček. Různé prolézačky se pro ně nehodí.

Noční život

Pískomilové jsou noční tvorové, tak je raději ubytujte jinde, než spíte. Se vším, co mají v teráriu, dokážou hlasitě lomozit a bouchat o sklo. Vody příliš nepotřebují. Stačí jim šťavnaté ovoce a zelenina nebo kousek okurky.

Pozor na průvan a plísně

Základ jídelníčku tvoří zrní a tvrdý chleba. Pískomily stačí nakrmit jednou denně, případně i obden. Jen dobře hlídejte, aby jim ve spižírně nezůstalo ovoce, které se rychle kazí. Tito hlodavci jsou náchylní na plísně. Stejně tak jim vadí průvan a občas je trápí nepříjemné průjmy. Pokud jsou zdravotní problémy závažnější, navštivte veterináře, který předepíše třeba antibiotika.