Zakrslý králík je druh vyšlechtěný původně z klasického králíka domácího v Anglii. Oproti svým předkům je podstatně menší, v průměru by měl vážit zhruba jeden kilogram, maximálně půldruhého kila. O něco větší bývají Zakrslí berani, to jsou ti se svěšenými ušisky, kteří by v dospělosti měli mít až dva kilogramy. Obecně by se měla dát poznat velikost zvířete v dospělosti podle délky uší u mláďat. Čím jsou delší, tím je ušák větší. Zakrslíci by měli mít slechy kolem sedmi centimetrů. Při koupi by mělo mít mládě čisté oči a uši, netrpět průjmem a jeho srst by měla být hladká a lesklá.

Dopřejte mu výběh

Zakrslý králík je dospělý v šesti měsících věku. Měl by být očkovaný proti králičímu moru a myxomatóze. Je to velmi milé zvíře, o které se zvládne starat starší dítě téměř samo. K chovu potřebujete dostatečně velkou klec, která by měla stát nejlépe v koutě, kde není průvan. V ní by měla být napáječka, jesličky na seno a miska na granule. Ty vybírejte podle věku. Pro zvíře je důležité, aby mělo čistou podestýlku, dvakrát do roka je dobré ho odčervit.

Mládě zakrslého králíka by mělo mít malá ouška.
Autor: Shutterstock.com
Aktivity prodlužují život

Mnohem spokojenější a přítulnější zvířátko bude, když ho budete z klece pouštět a dáte mu šanci proběhnout se. Může to být v bytě nebo na zahradě, ale nejlépe v ohrádce. Jen pozor na toulavé kočky a přímé slunce. Naučit ho můžete i chodit na vycházky na kšírách nebo se pustit do aktivity zvané králičí hop. Aktivní zvíře netloustne a dožívá se vyššího věku.

Co je králičí hop

Králičí hop je vlastně zmenšený koňský parkur. Je to sportovní aktivita, kdy králík skáče přes překážky sám, nebo ho majitel vede na vodítku. Ideální věk, kdy můžete začít trénovat, je kolem třetího až čtvrtého měsíce věku, kdy je velmi zvídavý a snadno se učí novým věcem. Ale zkusit to můžete i se staršími zvířaty, pokud jsou na vás zvyklá. Bude to s nimi ze začátku sice trochu těžší než s mláďaty, ale jde to. Jak na to, se můžete podívat na kralici-hop.cz.

Jak poznáte šampiona

Vitalitu a chuť pohybovat se poznáte už u mláděte, ale pravdou je, že fyzické dispozice se předem těžko tipují. Hodně také záleží i na stravě. Závodní králici větší podíl sena a méně jádra, aby netloustli. A musí alespoň jednou týdně trénovat a mít vyrovnanou povahu. Sportování je musí bavit, dril na něj neplatí. Poznáte to podle rozzářených očí na dráze.
Jedno je jisté. Z bázlivého králíka nikdy vítěz nebude.