Z jednoho talíře

Když pes umí dělat velmi smutné oči, když chce dostat aspoň kousek jídla z našeho talíře. Ale dát mu ho je velká chyba. Za prvé ho rozmazlujeme. A zadruhé mu říkáme, že má stejné postavení jako my. Výsledek? Bude loudit dál a víc. Tento zvyk je pak zvlášť nepříjemný, když pes loudí u cizích lidí třeba v restauraci. A kromě toho se lidská strava obsahuje množství soli a koření, takže přetěžuje ledviny a způsobuje žaludeční potíže. Zásadou má být, že pes dostane najíst, až se sami najíte. Je důležité ho učit podřízenému postavení ve „smečce.“

Další den ve stejnou dobu

„Pes by měl dostávat jídlo každý den ve stejnou dobu a ve stejném množství. Pokud misku nevyprázdní, stejně mu ji odeberte a dejte až v době, kdy je zvyklý na další krmení. Důslednost se vám vyplatí, protože pejsek se na jídlo bude těšit a okamžitě ho sní. Dospělého psa je dobré krmit dvakrát denně, hlavně větší plemena, která jsou náchylná k torzi žaludku, “ říká výrobce a prodejce psího krmiva Martin Pučálka. Zapomeňte taky na rozmazlování. Když pes nad granulemi ohrne čumák, nepodstrojujte mu nic jiného.

Každý třetí pes, kterého potkáte, má nadváhu.
Autor: Shutterstock.com
Nevyrábějte soudek

Říká se, že po čase se páníček a pes podobají jeden druhému. Často je to proto, že přejídající se páníček překrmuje psa. Doma žijící psi ztrácí takzvanou záklopku a bez ohledu na pravidelné krmení sní cokoliv v jakémkoliv množství. Každé psí plemeno má svojí váhu, kterou si snadno zkontrolujete u svého veterináře, a podle té vždy množství odměřte na základě tabulek na obalu krmiva. Platí zásada, že je lepší krmit míň. Započítejte do jídla i pamlsky. Překrmený pes má sklony k obezitě a s tím přichází i časté zdravotní komplikace.

Domácí kuchyně není nejlepší

Chcete svému pejskovi dopřát kvalitní domácí kuchyni, tak mu každý den vaříte maso, rýži nebo zeleninu. Není to jen neekonomické, ale i trochu zbytečné, protože málokdy trefíte správný poměr potřebných živi. Lepší je vsadit na kvalitní granule obsahují přesný počet vyvážených vitamínů a minerálů, které pes potřebuje. Granule navíc dobře čistí chrup od zubního kamene. Když už chcete již psovi přilepšit například kostí, tak mu nedávejte nikdy vařené, ale syrové. Vařené kosti mohou snadno uvíznout v tlamě nebo žaludku. Naprosto nevhodné jsou kuřecí kosti. Ideální jsou masité kosti z hovězího.

Po jídle relax

„Tak jako lidé po jídle odpočívají, měli by odpočívat i psi, aby se veškeré živiny z jídla dobře uložily, a předejdeme tak i torze (přetočení) žaludku. Pes by měl odpočívat nejen před jídlem, ale klid by měl mít i před krmením. Naučte ho vždy jíst, půl hodiny před nebo půl hodiny po procházce.“ dodává Martin Pučálka. Kdo prožil se psem torzi žaludky, době ví, o čem je řeč. Když už to pes přežije, vyjde operace a následná péče přiblížen na dvacet tisíc korun.