ONLINE CHAT
Dobrý den, mohu se zeptat, jaké značky hypoalergenních granulí byste mi doporučil? V nějaké přijatelné cenové relaci? Děkuji Lenka(Lenka Zeťová)
Foto
Dobrý den, značek je víc. Musíte se připravit na to, že kvalitní krmivo bude něco stát, ale investice do dobrého krmiva se vyplatí. Pejsek bude vypadat dobře, bude mít dobrou náladu a nebudete muset chodit k veterináři, což Vám ve finále může ušetřit víc peněz, než kolik bude stát krmivo. Skutečně funkční hypoalergenní krmivo je krmivo Marp Holistic. Čas se bohužel nachýlil. Omlouvám se, že není možné odpovědět na všechny dotazy, kterých přišlo skutečně hodně. Velmi vám za ně děkuji. Pokud byste měli nějaké další dotazy nebo doplňující otázky k mým reakcím, neváhejte mě kontaktovat na mém emailu martin.pucalka@pucalka.eu. Rád na vaše dotazy odpovím. Mám radost z toho, kolik lidí si přeje svého pejska krmit kvalitně. Vaši pejsci si to určitě zaslouží. Hezký den všem, Martin Pučálka
Je pravda, že granule psovi čistí zuby od zubního kamene? Psa jsme čistění nenaučili a už asi nenaučíme. Existují nějaké potraviny, které nám v čištění pomohou?(Mirka D.)
Foto
Ano, do určité míry. Tím, že jsou tvrdé, při jejich kousání se kámen obrušuje. Psal jsem o tom již výše, optimální je dávat žvýkací pamlsky nebo nechat odstranit kámen veterináře.
Mám čistokrevného, ale drobnějšího labradora. Lidé si stále myslí, že je to štěně.Ve dvou letech má kolem třiceti kil. Podle veterinářky je v pohodě.Mám ho za každou cenu dokrmovat, aby přibral? Pokud ano, co je vhodné?(Marek)
Foto
Osobně bych to nedělal. U takto velkého psa je růst ukončen zhruba v tomto věku a váhu nabírají právě mezi druhým a třetím rokem. Pokud máte kvalitní krmivo, nedělal bych si s tím starost a řešil bych to skutečně až později. Ale jsem přesvědčen, že Váš pejsek "doroste".
Říká se, že kočky jsou mlsnější a vybíravější, takže jejich žrádlo bývá lepší než psí. Dělám chybu, když psa i kočku krmím jedním krmivem?(Daniel Pokorný)
Foto
Máte pravdu, kočky jsou mlsnější. Potřebují větší množství bílkovin než psi, takže z tohoto pohledu jsou kvalitnější, ale zároveň to neznamená, že by byly vhodné pro každého pejska. Někdy může větší množství bílkovin u psů dělat problémy. Ale obecně to lze.
Dá se nějakým krmením psa předejít případnému onkologickému onemocnění, na které teď zvířata mnohem častěji trpí?(Zita Nováková)
Foto
Neexistuje na toto téma moc výzkumů, ale osobně jsem přesvědčen, že do určité míry ano. Je to stejné jako u lidí. Kdo žije zdravě, pravděpodobnost onkologických onemocnění je u něj nižší. A strava nás ovlivňuje daleko víc, než si řada lidí myslí. Jak jsem psal výše, je dobré hledat krmivo, které neobsahuje suroviny, které jsou pro psy nevhodné nebo potenciálně nebezpečné.
Dobrý den, mám fenku labradora, je jí 12 let a 3 roky jí dávám Proenzi 3+, má artrózu. Také bojujeme s nadváhou.Když jsem jí koupila granule pro seniory nebo light, sice zhubla, ale řekla bych, že chůze byla horší. Můžete mi prosím poradit, jaké granule by byly pro ní nejlepší? Děkuji(Soukupová)
Foto
Dobrý den, na podobný dotaz jsem odpovídal už výše. Určitě je, kvůli artróze, aby byla váha nižší.
Váš dotaz Pes kříženec - 30 kg, stáří 8 1/2 roku. Mám dávat raději jen granule (event jaké?) nebo rýži s masovými konzervami? Děkuji za radu Kubalová(Vaše jméno Kubalová)
Foto
Můžete zvolit oba způsoby. Osobně preferuji granule, protože je to časově méně náročné. Pokud byste vybrala rýži s konzervami, doporučil bych dávat ještě zeleninu, případně vitaminové doplňky.
Dobrý večer, mám Yokšira 11let.Vzdy jsem mu varila maso, jenže trpi na tubni kámen. Byli mi doporuceno jen granule pro seniory, ale změna u zubů žádná. ..jen smutne kouká co provedl, že mu nedám maso.Jinakje hhodně čilí jako stěně. Děkuji za radu jak dál. J.Křížová (jana k.)
Foto
Dobrý den, určitě je možné toto řešit s Vaším veterinářem, který může zubní kámen odstranit. Dále je možné začít používat žvýkací pamlsky, které tomuto problému také pomáhají. Už jsem o tom psal výše.
chtěla bych se zeptat máme skoro 14 letou fenku shiba inu dostává senior eukanubu,ale je hrozně hubená poradte aby trošku přibralal(Lenka)
Foto
Dobrý den, granule pro seniory mají obecně méně bílkovin a tuků. V poslední době pro seniory doporučujeme spíše granule pro dospělé psy s tím, že se používá menší krmná dávka. Toto by mohlo být pro Vás řešení. Vždy ale záleží na daném jedinci. Pokud by měl málo pohybu, je lepší zůstat na granulích pro seniory. Alternativně mu můžete zvýšit dávku.
Dobrý den, jaký je Váš názor na Barf versus granule. Děkuji(Lenka)
Foto
Dobrý den, vidím výhody na obou stranách. Pro toho, kdo se vy výživě psů moc neorinetuje ale doporučuji používat granule, protože pokud se vyberou granule kvalitní, nejsou zde žádná rizika. U Barf je skutečně nutné něco o výživě vědět.
dobrý den, má doma ovčáka a křížence, krmím je většinou vařenou stravou - tj. kuření(hovězí) maso, zelenina, rýže, sem tam těstoviny....občas dostávají granule(royal) sem tam na zpestření tvaroh, vajíčko či nějakou psí mlsku - je to dostačující? Jaké by mělo být složení stravy pro německého ovčáka - žije v bytě, děláme dlouhé procházky, žádná zátěž.Děkuji Andrea Děkuji(Andrea Hrubá)
Foto
Dobrý den, to, jestli volíte správnou stravu, poznáte nejlépe na svých pejscích. Pokud mají dostatek energie, nemají zažívací problémy (plynatost, řídká stolice, zvracení), mají krásnou lesklou srst a vypadjí vesele, pravděpodobně jim bude Vaše strava vyhovovat.
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat jaké by jste mě doporučil granule pro Jorkšíra trpící nadváhou .Děkuji(Věra )
Foto
Dobrý den, granule pro psy s nadváhou jsem doporučoval už výše.
Jaká je nejvhodnější strava pro ročního labradora? Dělám dobře když podávám žrádlo ráno a večer? Moc děkuji(Věra Bazíková)
Foto
Vhodnou stravu jsem se pokusil popsat u dotazů výše. Osobně považuji krmení ráno a večer za nejvhodnější - je optimální, pokud má pejsek před i po jídle klid.
Dobrý den, máme 4letého Labradora. Krmíme ho kvalitními granulemi, které ochucuji "kapsičkou" Pedigree. Občas mu uvařím nějaké maso, vnitřnosti. K tomu nějaké ty tyčinky na žvýkání kvůli zubům - moc rád to nemá. Pokud je hodný dostane piškot. Asi to ideální skladba stravy není. Můžete poradit ? Děkuji předem.(Anna Janoušková)
Foto
Dobrý den, tento způsob je v pořádku. Můžete pejskovi přilepšit třeba taštičkou nebo konzervou. Důležité je ale složení. Vámi zmiňovanou značku za kvalitní nepovažuji. Osobně pro své pejsky používám konzervy, kde je jen maso.
Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak nahradit žvýkací kosti. Naše předchozí fena labradora měla zuby bez výrazného zubního kamene, protože si je pravidelným žvýkáním kostí z buvolí kůže čistila. Naše současná fenka labradora z nich má průjem.(Jana Novotná)
Foto
Dobrý den, viz odpověď výše. Z buvolů je lepší používat různé jejich části - penis, šlachy atd. Jsem přesvědčen, že z takových kvalitních produktů fenka mít problém nebude.
Dobrý deň. Dávam našej labradorke každý deň dentálnu tyčinku na čistenie zubov. Nemôže jej to ublížiť pri dlhodobom používaní? Ďakujem.(Ali12)
Foto
Dobrý den, nepíšete, jakou značku. Důležité je, co obsahuje. Osobně preferuji spíše žvýkací pamlsky - třeba Marp Buffalo. Plní totiž skoro stejnou funkci a neobsahují nic, co by mohlo teoreticky dělat problém.
Dobrý den, jaké je podle vás KVALITNÍ krmivo? Myslím složením. Poměr masa, kvalita surovin, ne značku.(Šárka V.)
Foto
Dobrý den, optimální je, když mají granule jeden hlavní zdroj bílkovin, neobsahují obiloviny nebo alespoň kukuřici a pšenici, neobsahují sůl a další dochucovadla a chemické konzervatny. Množství masa je relativní. Spíše jde o množství živočíšných bílkovin. Pokud mají granule třeba 25% bílkovin, je vhodné, aby jich bylo - 80% ze živočišných zdrojů. Absolutní množství bílkovin je skutečně velmi diskutabilní.
Dobrý večer, máme 8-letou fenku labradorku a krmíme ji Chappi granulema a sem tam něco na zub, 1 ročně tabletky na odčervení , pravidelné očkování a 1x ročně měsíční kůra tabletek na klouby, existuje ještě něco co byste nám doporučil, aby naše fenečka byla dlouho živá a zdravá? Děkuji za odpověď. Renáta(Renáta Veselá)
Foto
Dobrý den, určitě bych Vám doporučil jiné krmivo. Toto krmivo svým složením pro psy není úplně vhodné. Obsahuje řadu surovin, které by v krmivu být neměly, dále chemické konzervanty. Skutečně, značky, které koupíte v supermarketu nelze považovat obecně za kvalitní. Zkuste se podívat na složení tohoto krmiva.
Cim krmit vykastrovaneho kocoura aby se ,predeslo problemum s mocovymi cestami?(Tatana )
Foto
Určitě je dobré zvolit krmivo, které obsahuje hydrogensíran sodný, který rozpouští kameny. Také je nutné hledat krmivo, které má vhodné pH.
Dobrý den,mám doma štěně am.pitbulteriéra a chtěla jsem se zeptat co mu dást jíst,aby vyrostl.Je poslední z 11 štěňat tak je takový drobný a jak zatěžovat jeho klouby aby neměl ve stáří problémy s klouby.Děkuji(šárka)
Foto
Dobrý den, absolutní velikost psa stravou moc neovlivníte, je dána geneticky (pokud tedy vysloveně netrpí hladem). Pozvolnější růst je naopak velmi důležitý pro správný vývoj kloubů. V rámci toho, aby se předešlo problémům s kouby v budoucnu (i když i toto je do určité míry dáno geneticky) jsou potřeba tři hlavní věci - kvalitní strava, přirozený pohyb (určitě není dobré pejska ve vývoji přetěžovat) a také kvalitní odpočinek.
Dobry den, mame doma 8-rocneho sharpeja. Kazdy den mu varime dve kuracie stehna, ktore zbavime kosti a nasledne zmiesame bud s ryzou alebo cestovinami a ktomu do toho primiesame makky syr. Toto papa kazdy den. V miske ma taktiez na vecer granulky ked ma chut. Myslite si ze je to spravne krmenie?(Gabriela Morihladkova)
Foto
Dobrý den, osobně jsem spíše příznivcem toho, aby se preferoval jeden typ stravy. Pokud máte pocit, že pejskovi vyhovuje vařená strava, klidně se jí držte. V takovém případě by ale bylo dobré přidávat nějaké vitaminy nebo čerstvou zeleninu, kvůli množství vitaminů.
Dobrý den,mám desetiletého psa retrívra.Čím nejlépe krmit.?Občas má problémy s klouby.Poraďte kloubní výživu.Baf váží 38 kg,má pravidelné procházky.Děkuji(Petra Fléglová)
Foto
Nějaké značky jsem jmenoval výše. Dobrých značek více a bude záležet na rozpočtu a také na tom, jak pejskovi sednou. Granule je nutné vybírat podle složení, nikoliv podle značky. Co se týká kloubních doplňků, osobně používám dopa aptoflex.
je dobre michat suche granule s konzervama?nemyslim najedno,ale treba 4krat v tydnu granule a 3krat konzervy?(daniel slachta)
Foto
Osobně považuji míchání granulí a konzerv za vhodné. Osobně je ale vmíchávám přímo do granulí. Důležité je, abyste na to pejska nezvykl příliš. Mohl by pak suché granule začít odmítat. Co se týká dávat někdy granule a někdy konzervy určitě je možné. Pokud by s tím pejsek měl mít problém, poznáte to na jeho stolici - začal by ji mít řídkou, případně by měl průjem.
Jake je vhodne krmivo pro psa,ktery trpi na moc.kameny?dekuji za odpovf (majka)
Foto
Nelze úplně říci, jaké krmivo by bylo v hodné. Pokud pejsek trpí močovými kameny, měl vy ošetřující vet. lékař stanovit nějakou medikaci. Obecně je možné ale říci, že při různých onemocněních by měl pejsek jíst krmivo kvalitní (což by tedy měl ostatně vždy). Pokud ho budete krmit supermarketovými krmivy, dříve nebo později se to nějak projeví.
čím krmit fenku RTW - 9 let, zatím krmena ( asi rok ) HILL¨'S s J/D na klouby , lehce napadá na pravou přední, předtím krmena Eukanuba pro RTW, po granulích HILL'S začala velmi línat.(Milan D)
Foto
Možností máte určitě více. V tomto věku je určitě dobré zvolit granule pro seniory, které zpravidla mají koubní výživu. Pokud napadá na nohu, určitě by to měl vidět nějaký veterinář. Tak či tak pravděpodobně nasadí nějaké kloubní doplňky. Co se týká doporučené značky, zkuste mrknout na odpovědi výše.
Dobrý den,jaký máte názor na granule??Prý jsou vnich nebezpečná ečka,která způsobují selhání ledvin či rakovinu.Plno lidí proto taky přešlo na BArf-krmení syrovým masem.Jaký máte na to prosím názor??A co si myslíte o granulích HILLS??(petra)
Foto
Dobrý den, osobně krmím své tři psy pouze granulemi. Je pravda, že jsou značky, které obsahují chemické konzervanty a antioxidanty. Na druhou stranu je řada značek, které jsou úplně přírodní. Co se týká Barf, určitě je to alternativa ke granulím. Shodou okolností máme na youtube videa, kde vysvětlujeme různé typy stravy, zkuste to dohledat podle jména. Barf má výhodu v tom, že přesně vidíte, co pejskovi dáváte a můžete mu jídelníček upravit podle svých představ. Na druhou stranu je to logisticky dost náročná věc. Musíte také počítat, že pokud budete kupovat kvalitní maso od řezníka, nebude tato metoda úplně levná. Navíc předpokládá nějaké znalosti o výživě.
Mame 2 středni jorkšíry a vyzkoušeli jsme spoustu krmiv,ale jedine co jim chutna je pedigrii,ale netusim zda je pro ně dobře stravitelné a hlavně zdravé.(majka)
Foto
Toto krmivo osobně nepovažuji za kvalitní. Stačí se podívat na jeho složení. Je jasné, že se běžný chovatel nemusí vyznat v tom, co má krmivo nebo nemá obsahovat. Zde přikládám link na článek, který Vám nedoporučí určitou značku, ale pomůže Vám se v problematice trochu zorientovat a určit, které suroviny vhodné jsou a které ne. Musíte ale počítat, že cena kvalitního krmiva bude dost odlišná od ceny Vámi uvedené značky. Zde je link http://www.krmiva-pucalka.cz/granulovana-krmiva
Moc Vás zdravím, mám 10 let NO a pejska krmím Taste of the Wild, na klouby dávám Aptus Aptoflex, dobrůtky z řady Wanpy a Perrito a kostičky na zuby. Chtěla bych, aby pejsek měl to nejlepší. Prosím o Váš názor na tyto produkty. Moc Vám děkuji(Lucie)
Foto
Také Vás zdravím. Tyto produkty jsou v zásadě v pořádku a pokud Vašemu pejskovi "sedí", myslím, že není důvod ke změně. Osobně ale postupem času preferuji více a více krmiva, která mají jeden druh masa. Použití takového krmiva je pak daleko širší - sedí skoro každému pejskovi.
Dobrý den , je pravda , že by pes měl dostávat i kapsičky a k tomu ohřáté jednou denně?...nebo jak často?může být pes jen na granulých ?(xxxxxxx)
Foto
Pejsek určitě může být jen na granulích. Granule jsou kompletní strava, která obsahuje všechny živiny potřebné ke správnému vývoji a udržení psa. Pokud chcete dát pejskovi kapsičku, určitě to není problém, ale granule by měly tvořit základ - pokud tedy nezkoušíte i jiné způsoby krmení. O tom, že by měla být kapsička ohřátá slyším poprvé. Nějak netuším, jaký by to mělo smysl. Ať ale dáváte jen granule nebo dávat konzervy, kapsičky atd. vždy je hodně důležité přečíst si složení. To je zdaleka to nejdůležitější. V krmivech jsou často velké rozdíly a jsou dnes značky, které skutečně cenově neodpovídají svému složení. Na našich stránkách naleznete spoustu návodů, podle čeho složení vybírat.
Dobrý den. Zajímalo by mně, jake pamlsky dávat a zda každý den? (Lucie Z)
Foto
Pamlsky dávat každý den můžete, ale vždy s mírou. Míru množství byste měla určovat hlavně podle toho, jakou váhu má Váš pejsek. Pokud by měl tentenci k nadváze, určitě bych pamlskování omezil. Pejsek by měl ale dostávat pamlsky buď za něco a nebo by měl dostávat třeba žvýkací pamlsky, které mu "čistí" zuby.
Mám bernského salašnického psa. Jsou mu 3 roky. Jsou dni, kdy nechce žrát granule, které mu dáváme a musím koupit jiný druh. Stále nevím, které granule jsou pro něj ty nejlepší, snažím se kupovat ty , které mají i výživu na kloubxy např. nutrin. Můžete mi poradit, které granule jsou pro tuto rasu nejlepší?(Slámová)
Foto
Určitě není úplně možné říci, že nějaká značka je pro nějaké plemeno vhodnější než jiná. Je vždy o daném jedinci. Co se kloubní výživy týká, nejsem příznivec jejího preventivního podávání. Nespatřuji v tom smysl a určitě je pro zdravé klouby daleko důležitější celkové složení krmiva. U BSP se možná trochu častěji objevují potravinové alergie, proto by bylo vhodné vybírat krmivo, kde bude jeden zdroj bílkovin.
DOBRY DEN, JEN JSEM SE CHTEL ZEPTAT JESTLI JE SPRAVNE KRMIT PSA POUZE KVALITNIM KRMIVEM NEBO MU DAVAT JESTE JINOU STRAVU?. DEKUJI(Jirka)
Foto
Můj názor je, že pokud je pejsek zvyklý na granule a nemá s jejich příjmem problém, dával bych jen je. Osobně to takto dělám. Jen občas přidám do granulí trochu konzervy pro zatraktivnění. A občas taky žvýkací pamlsek - třeba z buvolů. Pokud používáte pouze granule, je dobré občas změnit recepturu, aby pejsek nejedl pořád to stejné a měl občas změnu. Je dobré vybrat značku, která tyto změny umožňuje - má více příchutí.
Dobry den, mame vymarskeho ohare, v lednu mu bude 13 let, zdravy, pouze zadni behy uz nema tak silne.Od lonskeho roku se zhubnul asi o 4 kg, asi tim, ze casteji konal potrebu, bohuzel uz i do pelechu.Krmime ho cely zivot granulemi, prevazne kanadskymi.Jake je nyni pro neho nejlepsi?dekuji(Forman Marcela)
Foto
Nejlepší značka granulí se těžko určuje. I když nyní jsou trendy, které upřednostňují holistické granule. Také granule s jednodušším složením jsou dost populární, protože mají široké uplatnění. Na trhu je více značek, ale aktuálně máme dobré zkušenosti se značkou Marp.
Dobry den, mame doma 8 letou labradorku po kastraci. Pribrala i kdyz ji nijak nedkrmujeme mimo jeji jidlo. s pohybem je to slozite,ma dyspazii obou kloubu na prednich nohach. Pokud dele chodi druhy den kulha. Snazime se alespon chodit plavat. Mela 8 let Roayl Canin light. po domluve s lekarem sem koupila Roayl Canin obezity. Po precteni slozeni moc spokojena nejsem. Neni tam zadne maso. Muze te nam doporucit neco zamerene pro tyto psy? Zapomela sem napsat ,ze bereme leky na stitnou zlazu. Dekujeme Jana(JanaD)
Foto
V takovýchto případech je to vždy trošku komplikované. Optimální je totiž kombinace lehčí stravy většího pohybu. Jde to totiž ruku v ruce s onemocněním kloubů. Čím bude fenka lehčí, tím menší projevy nemoci bude mít. Vámi zmíněná značka má opravu složení, které neodpovídá ceně. V této cenové hladině můžete vybrat třeba Marp Holistic Turkey, což je česká značka, která se vyrábí v Anglii. Receptura s krůtou je právě určená pro psy s nadváhou a kastrované jedince. A má na prvním místě maso.
Dobrý den, jako granule používáme Fitmin, máme labrodara. Myslíte si, že jsou tyto granule od tohoto výrobce lepší než např. Pedigri, Chapi apod. ?(Bohuslav)
Foto
Tato česká značka je určitě lepší než Vámi zmiňované značky. Na druhou stranu jsou značky i výrazně lepší. Nicméně vždy jde o to, v jaké cenové kategorii se můžete pohybovat. Pokud budete chtít špičkové granule, musíte počítat, že budou stát víc.
Dobrý den.Mám 5 měsíční štěně křížence bígla.Dostává granule i konzervy pro štěňata.Občas psí piškoty a psí tyčinky jako mlsku,miluje pribiňáky,ty má jen za odměnu.Jak dlouho má být na stravě pro štěňata a pokračovat ve stejné značce??Má autoimunitní poruchu pro slabost svalů ve 2 měsících léčena kortikoidy,dávka postupně snižována na nulu teď bez léků a bolestí.Neměla ani speciální stravu.Děkuji hezký den Jana(Jana J.)
Foto
Každá značka a řada granulí má určený věk, ve kterém má být používána. Obecně lze říci, že u malých a středních pejsků se používají štěněčí granule zhruba do jednoho roku, u větších plemen klidně do 18 měsíců. Pokud nemá pejsek aktuálně a problémy a veterinář nedoporučil speciální stravu, pravděpodobně to není nutné.
Dobrý den Mám zlatého retrívra a je mu 9let. Nyní mu kypuji granule Brit premium pro seniory. Problémy nemá žádné tak bych se chtěla zeptat, zda-li jsou to vhodné granule. Děkuji (Petra)
Foto
Pokud Váš pejsek s granulemi nemá aktuálně problém, asi není nutné mu je měnit. Brit určitě není špatná značka, na druhou stranu existují i značky výrazně lepší. Brit odpovídá svou kvalitou ceně.
Dobrý den, chci se zeptat, jestli je vhodné krmit psa granulemi, které jsou hypoalergenní, když můj pes netrpí žádnou nemocí. Děkuji za odpověď.(Andrea)
Foto
Dobrý den, děkuji za zaslání dotazů do chatu na blesk.cz. Jmenuji se Martin Pučálka a jsem z firmy Pučálka s.r.o., která je výrobcem a dovozcem holistických krmiv pro psy a kočky. Dlouhodobě se zabývám výživou psů, která se pro mě stala mým velkým koníčkem. Co se týká prvního dotazu, hypoalergenní granule se vyznačují tím, že neobsahují běžné alergeny jako jsou třeba pšenice nebo kukuřice. To, že Váš pejsek nemá problémy aktuálně neznamená, že je nemůže mít v budoucnu. Hypoalergenní granule se zpravidla vyznačují lepším složením než běžné.