Jak je možné, že jinak úzkostně čistotná kočka, která se třeba i léta vzorně chodila venčit na svou toaletu, začala chovat takhle divně? A najít od ní označkované vlastní boty, to opravdu divné je. Ještě divnější je mokrá postel. Stejně tak se najednou může třeba na koberci uprostřed obýváku nebo na sedačce objevit rovnou hromádka. Podle odborníků na zvířecí chování si za to můžete sami. Něco jste udělali špatně a kočka vám to dává najevo.

Není nemocná?

Abychom hned nemysleli na mstu, je potřeba vyloučit případné zdravotní komplikace. Kočičí spolubydlící může mít klidně nějaký zdravotní problém, kterého jsme si dřív nevšimli. Ať už je to obyčejný průjem, nebo vážnější cystitidy a močové kameny v močové trubici, na které trpí hlavně kocouři.

Kočičí feromony Feliway můžete pořídit v difuzéru nebo ve spreji od 337 Kč.
Autor: archiv firem
Proč právě boty

Podle zkušeností veterinářů a diskusí z netu jsou nejčastějším terčem útoku kočičí močí boty. Načůrání do bot nového partnera žárlivým kocourem je už evergreenem. Ale občas se zvíře pustí i na postel. Taková pročůraná matrace už je velký problém. Cílem bývá vždy něco osobního. Jak z toho ven? Je to těžké, když všechno uklidíte a zvíře potrestáte, neodstraníte tak příčinu, proč to dělá. Kočky jsou velmi svéhlavé a je těžké donutit je k něčemu, co nechtějí.

Najděte příčinu

První, co byste měli udělat, je najít důvod. Zamyslete se, co se doma v poslední době změnilo, nebo jste udělali jinak. Paradoxně to může být pro vás maličkost. Třeba přesunutí psacího stolu. Kočka těžko snáší, když se jí zaběhnutá rutina nějak mění. Hledejte a možná budete překvapeni, jaká je to z vašeho pohledu drobnost. Nejčastější je, že se vám nějak změnila pracovní doba a jste doma minimálně. I když jsou kočky považovány za samotáře, delší samotu těžce nesou.

Vyčistěte záchod

Další možnou příčinou může být nevyhovující toaleta. Někdy je to tím, že se kočce nelíbí, nebo stojí na špatném místě. Měla by být na odlehlejším a klidném místě. Zvíře ruší třeba sprcha nebo pračka, které mohou být v provozu v době, kdy potřebuje. Kočka, stejně jako my, potřebuje na vyprazdňování klid. Když ho nemá, jde jinam. Stejné to je v případě, že jste včas neuklidili. Hodně zvířat na znečištěnou toaletu nepůjde.

Beaphar odpuzovač pro kočky Stop It Interiér vám pomůže vytyčit místa, kam vaše kočka nesmí. Rogz.cz, 100 ml/199 Kč
Autor: archiv firem
Nový spolubydlící

Velmi citlivé jsou kočky na nové přírůstky do rodiny. A to jak lidské, tak zvířecí. Především noví partneři to mají ze začátku se zvířaty těžké. Na lidí si kočky většinou postupem času zvyknou. Horší je to u zvířat. Většina koček se s novým přírůstkem sžije. Překvapivě dobře jsou přijímáni psi. Ale je řada jedinců, kteří si nikdy nezvyknou na novou kočku. Pak je před vámi volba. Buď se jednoho zvířete zbavit, nebo obě kočky za všech okolností oddělovat.

Co s tím

Trest je k ničemu. Kočka je pak uražená a bude se mstít víc. Pokud je to možné, zkuste jí alespoň dočasně zamezit přístup tam, kde pravidelně vykonává svou potřebu. Když najdete příčinu, zkuste ji odstranit, když to nejde jinak, tak alespoň zmírnit. Zkuste kočičí feromony. Například, a to ve spreji nebo ve formě elektrického difuzéru do zásuvky pod názvem Feliway. Obsahuje syntetickou verzi tvářového feromonu, která dokonale napodobuje účinek přirozených kočičích feromonů, které pomáhají navozovat emocionální stabilitu a prostorovou orientaci koček. Když už dojde k nehodě je potřeba postižené místo dobře vyčistit, aby kočka už necítila svůj pach. Na trhu existují odstraňovače zvířecích pachů ve spreji. Nejlevnějšího pomocníka najdete v octu. Skvěle s ním vyčistíte věci, které se nedají vyprat, jako je třeba koberec a sedačka. Jako odpuzovač na některá zvířata funguje citronová nebo pomerančová kůra.  

8 nejčastějších důvodů, proč to dělají?

*do rodiny přibyl nový člen, nebo se naopak někdo odstěhoval
*znečištěná a dlouho neuklizená toaleta
*máte další nové zvíře
*přestěhovali jste nábytek i místo, kde byla toaleta
*používáte čisticí prostředek, který chce zvíře přeznačkovat
*zemřel zvířecí člen domácnost
*máte víc práce a zvíře je doma samo déle, než bylo zvyklé
*zdravotní problém