1. Vyberte si správnou lokalitu

Určitě máte své oblíbené letní lokality. Myslete ovšem na to, že to bude první společný výlet. Na silnicích může být posypový štěrk, který by byl pro tlapky vašeho pejska skutečným peklem. Jakmile pes začne „táhnout“, bude mu vadit i hrubší povrch, třeba beton. Vhodné nejsou ani příliš rozmoklé pěšiny a cesty, kde hrozí úraz pro změnu vám. Proto si na první výlet raději vyberte nějakou lehčí trasu, nejlépe po širokých lesních cestách. Napoprvé myslete i na délku trasy. Pes za vámi sice poběží jakkoliv dlouho, ale nezapomeňte, že vyšel ze cviku. Proto raději začněte s kratší trasou a postupně přidávat.

2. Zopakujte si povely!

I když je pes skvěle vycvičený a poslouchá jako hodiny, mohl vyjít ze cviku. Proto je potřeba si pořádně zopakovat povely. Pokud nebyl pejsek dlouho na pořádné vycházce, nechte ho nejprve znovu si zvyknout na okolní provoz, poté vyzkoušejte chůzi u nohy a povel "ke kolu". Samozřejmostí je i povel "stůj", pes musí umět na povel zahnout doleva či doprava nebo otočit se. Celou cestu nezapomínejte sledovat tempo vašeho psa. Jakmile začne zaostávat, přizpůsobte se jeho rychlosti, případně udělejte pauzu.

Celou cestu nezapomínejte sledovat tempo vašeho psa. Jakmile začne zaostávat, přizpůsobte se jeho rychlosti, případně udělejte pauzu.
Autor: Shutterstock.com
3. Pití berte pro oba

Na výletě nesmíte podcenit dehydrataci organismu, která může hrozit jak vám, tak psovi. I na relativně krátkou trasu, třeba i jen kolem 10 kilometrů, s sebou vezměte vodu. I při jízdě v chladném počasí se zapotíte. Když psa navíc cestou odměňujete pamlsky nebo pokud před jízdou snědl suché granule, měl by být příjem vody ještě mírně vyšší. Nezapomeňte jí vzít dostatek v lahvi a psovi ji nabízejte při každém zastavení. Nejjednodušší vychytávkou je naučit psa pít tekoucí vodu z ventilu cyklistické lahve, takže nemusíte vozit dvě.

4. Zvíře dobře krmte

Věděli jste, že velká část běžně dostupných granulí má díky obsahu syntetických konzervantů, barviv a aromat tendenci ničit přirozené bakteriální prostředí uvnitř žaludku a střev? Nerovnováha střevní mikroflóry může vést k trávicím potížím, zhoršené imunitě i pomalejší regeneraci sil. Pokud chcete, aby byl pro vašeho psa pohyb stejným potěšením jako pro vás, pečlivě vybírejte kvalitní krmivo. „Granule běžně dostupné v nejširší prodejní síti mají bohužel často vyšší obsah syntetických konzervantů, barviv a aromat, které mohou ničit přirozené bakteriální prostředí uvnitř žaludku a střev, rozhodně proto doporučuji vybírat krmivo bez umělých přídatných látek,“ doporučuje veterinář Juraj Benčík. Nekvalitního krmiva může pes zkonzumovat pořádnou dávku a stále z něj nezíská potřebnou energii. Chcete zjistit, jestli jsou vaše granule kvalitní? Nasypte je do sklenice vody. Pokud do 30 minut nabobtnají nebo se začnou rozpouštět, krmivo nebude příliš kvalitní a měli byste přemýšlet o lepší alternativě.

5. Posilte klouby a svaly

I když byla zima mírná, dala našemu i psímu organismu zabrat. Není od věci na jaře psovi pomoci dostat se do formy. K tomu, aby se co nejrychleji organismus nastartoval a přetvořil tukové izolační zásoby na svalovou hmotu, mohou pomoci také některé doplňky stravy. Oblíbené jsou třeba probiotika typu teracid, která podporují imunomodulaci a přitom organismus nijak nezatíží. Kromě laktobacilů obsahují také kmeny streptokoků nebo laktokoků, a tak dokážou podpořit vnitřní metabolické procesy včetně podpory imunity. Například probiotikum Teracid-Forte má podle výrobce neomezenou replikaci bakteriálních kmenů ve střevech. Pro psy větších plemen, u kterých se dají předpokládat problémy s klouby, můžete zkusit nasadit kloubní výživu, jako je příkladně BRIT+ ARTHRO-MATRIX HIP & JOINT SUPPORT. Měl by podpořit obnovu chrupavek a preventivně působit proti jejich opotřebovávání.