Traduje se, že pes by měl mít tak dvě hodiny denně pohybu a zaměstnání. I když odečtete procházky, cvičení a mazlení, stejně zbude čas na nejrůznější hry, které si užijete dohromady.

1. Hrátky se závitkem

Srolujte ubrousek a schovejte přitom do každého ohybu granulku krmiva.
Na konci nechte malý okraj. Když si ho pes při čenichání přišlápne, půjde mu rolování lépe. Když je hra pro psa novinka, neměla by být první granule úplně zabalená, takže na ni hned dosáhne. Čím častěji budou granule následovat, tím to bude pro zvíře jednodušší.

2. Hra na schovku

Nic není dokonalejšího než psí čenich. Zatímco člověk si zapamatuje kolem deseti tisíc vůní, pes až milion. My si na nějaký pach za chvíli zvykneme a už ho nevnímáme, u psa se v nose stále oživuje. Můžete vymyslet spoustu her. Na začátku je dobré přijít na to, co vašemu psovi chutná, a to mu pak schovat. Jídlo se totiž hledá velmi dobře. Pro začátek mu oblíbené granule můžete zkusit schovat třeba v záhybech deky. Začátečnická chyba by byla dát mu tam jen jednu. Pes hru nezná, a když nic nenajde, bavit ho to nebude. Takže seberte pořádnou hrst, aby ji rychle našel. Pak pomalu ubírejte.

3. Frisbee

Aby mu takzvané dogfrisbee šlo, musí umět aportovat i pouštět. Většinou se aport zkouší s dřevěnou činkou, kterou odhodíte a pes ji na povel přinese. Když to pěkně umí, připravte si létající talíř. Zkuste na něj psa nalákat a začněte se o něj třeba přetahovat. Nezapomeňte, že musíte nechat psa vyhrát. Jen tak ho bude hra bavit. Důležité je se psem soupeřit do chvíle, dokud ho to ještě baví. Když se pes radostně přetahuje o disk, bude ho chtít získat i ze vzduchu. Naučte ho, aby se na povel do frisbee zakousl. Když to zvládá, zkuste házení. Hod by měl být nejprve nižší a kratší. Až ho pes bez obtíží chytne, začněte dráhy prodlužovat. Nikdy neházejte nic přímo na psa.

Nejoblíbenější psí hračka? Míč! Ten na provázku je skvělý na aport a poslouží i jako odměna na cvičáku.
Autor: Shutterstock.com
4. Agility

Hodně šikovných psů se hodí pro agility cvičení na dráze. Je to sport, který vznikl z koňského parkuru. Na vyhrazeném místě pes pod vedením psovoda překonává v daném pořadí překážky. Obvykle má trať 12 až 20 překážek. Kromě tyček na slalom jsou mezi nimi jiné lavice, tunel nebo lávky. Tohle všechno najdete na speciálních cvičištích. Ale pokud máte jen trochu větší zahradu, kde vám kousek místa nebude chybět, a v rodině je navíc zručný kutil, můžete si podobné povyražení opatřit i domů.

5. Míč

Asi nejoblíbenější psí hračkou je míč, a to ve všech možných provedeních a velikostech. I tady je na začátku potřeba psa naučit dobře aportovat. Tahle činnost čtyřnožce baví ze všeho nejvíc, tak mu ji dopřejte do sytosti. Malý míček na provázku můžete povýšit na nejoblíbenější hračku, kterou mu nabídnete za odměnu při cvičení. Velmi dobrou službu udělá i obyčejný tenisák. Ale pravdou je, že ne každý je přeborníkem v házení, a krátké vzdálenosti psa tak moc bavit nemusí. Proto výrobci přišli s jednoduchou vychytávkou. V prodeji jsou dlouhé tyčky, které připomínají dlouhou lžíci na boty s důlkem na míč na konci. Pak se stačí rozmáchnout a balon letí pořádně daleko. Obdobně vrhat můžete i míček na šňůře, který roztočíte. Ten se navíc hodí i jako hračka za odměnu na cvičáku.

Je váš pejsek také atlet a rád si hraje? Podělte se o jeho fotografie v soutěži nejPes 2015. Přihlásit se můžete ještě do pondělí 23. března do 12:00!