Letošní mírná zima má dvě stránky. Protože skoro nemrzlo, hodně jsme ušetřili na vytápění. Jenže zároveň se nezredukovaly počty škůdců. V sezoně nás zaplaví slimáci, vosy a už teď i klíšťata. Také se přemnožily hromadně blechy. A to je pro majitele psů i koček nejvyšší čas vyřešit, jaký přípravek na ochranu před těmito parazity zvolit.

Antiparazitární obojek Scalibor ochrání zvířata po celou sezonu proti klíšťatům a blechám U veterináře a v petshopech vyjde velikost 65 cm na 470 Kč.
Autor: Blesk Hobby
Klíšťata  a blechy nosí choroby

Stejně jako je pro udržení zdraví našich domácích mazlíčků nezbytná pravidelná vakcinace a odčervování, je potřeba najít správnou ochranu před klíšťaty a blechami. Klíšťata nejsou jen ošklivá, ale mohou být i přenašeči mnohých závažných a těžko léčitelných onemocnění. Klíště může psa nebo kočku nakazit lymeskou boreliózou, encefalitidou, anaplazmózou, leishmaniózou. Blecha oproti tomu přenáší nejčastější psí tasemnici Dipilidium caninum, navíc nejčastěji způsobuje u psů a koček kožní alergie.

Encefalitidu chytíte do dvou hodin

Když se do vás například zakousne klíště infikované encefalitidou, může na vás chorobu přenést už do dvou hodin. A ze psího kožichu je to na vás jen kousek. Je potřeba se na to připravit. Na internetu, v petshopech i u veterinárních lékařů je k dispozici celá škála různých přípravků ve formě sprejů, pipet, obojků nebo nové žvýkací tablety. Jak mezi nimi ale vybírat?

Obojek Kiltix pro velké psy ochrání po dobu 7 měsíců. U veterinářů i v petshopech ho pořídíte za 510 Kč.
Autor: archiv
Spot on je pro kliďase

Spot on přípravky (pipety) patří mezi nejoblíbenější formu prevence před napadením parazity. Ale i ty nejlepší bývají účinné pouze po dobu 4 týdnů, mnohdy i méně. Navíc je potřeba počítat s tím, že aplikace u nespolupracujících zvířat nemusí být vždy jednoduchá. Pes musí chvíli postát. Některé spot on se mohou i smýt, pokud se pes namočí, a navíc mohou zatěžovat životní prostředí vodních živočichů. Problémem je i vysoká nebezpečnost některých spot on pro kočky, například při společném soužití se psem v bytě.

Veterinář dá psovi žvýkací tabletu a ta vydrží účinkovat 12 týdnů.
Autor: archiv
Obojek vydrží měsíce

Antiparazitární obojky mají oproti spot on přípravkům velkou výhodu v delší době účinnosti a ochrání vašeho mazlíčka před klíšťaty od jara až do podzimu. Hodně pejskařů je kupuje dvakrát ročně a využívá celoročně. Chrání i před blechami, které nespí ani v zimě. Potíž může nastat občas u aktivnějších psů, kteří mohou při řádění venku obojek ztratit. Navíc začnou účinkovat až po týdnu nošení. U stejně jako u spot on přípravků se účinná látka šíří z obojku po povrchu těla lipidovou vrstvou kůže, což může zatěžovat okolí psa, hlavně toho žijícího v bytě. Pokud jste navíc zvyklí psa pravidelně umývat šamponem, dochází ke smytí tukové vrstvy pokožky a tím může dojít ke snížení účinnosti obojku.

MVDr. Jan Herčík
Autor: archiv
Žvýkací novinka

Když vám nevyhovuje ani spot, ani obojek, zkuste novinku - ochucenou žvýkací tabletu proti blechám i klíšťatům, která zvíře chrání po dobu 12 týdnů. Pořídíte ji u veterinářů „Výhod, které má tento nový přípravek díky unikátní molekule fluralaner, je hned několik,“ vysvětluje veterinář Jan Herčík. „V prvé řadě na ni paraziti nejsou zvyklí a neumí se jí bránit. Dále má velmi rychlý nástup účinku po podání oproti jiným běžným dlouhodobým antiparazitikům a působí systémově, rychle a účinně proti všem stadiím klíšťat a blech. U blech přerušuje životní cyklus vývoje a brání kladení dalších vajíček, takže nedochází k obnově bleší populace v pelíšku psa, na koberci a tak podobně,“ dodává Herčík.

Elektronický repelent Arpalit Dog a Arpalit Cat vypadá jako přívěsek. V chovatelských obchodech, v lékárnách ho pořídíte za doporučenou cenu 600 Kč.
Autor: archiv
Dejte psovi přívěsek

Další novinkou je elektronický repelent Arpalit Dog a Arpalit Cat. Jednoduše se připne na obojek a aktivuje vyjmutím pojistky. Začíná fungovat po 7 dnech od nasazení a vydrží až 10 měsíců. Nevadí mu vlhko ani déšť, jen před koupáním je ho potřeba zvířeti sundat. Funguje na principu vysílání ultrazvukových impulzů o frekvenci 40 kHz, které ruší a odpuzují parazity v okruhu 3 metrů od zvířete. Pokud se s pejskem vydáte na procházku na vodítku, ochrání repelent i vás.