Jednoho dne narazila paní Eva Kaufmanová na Facebooku na fotografii naprosto zuboženého boxera, který se zrovna nacházel v jedné z množíren na Slovensku, konkrétně v Levici. Jeho majitel se jej potřeboval zbavit. Zřejmě uznal, že už není dostatečně dobrý pro to plodit další krásné boxery.

Eva Kaufmanová ihned věděla, že toto nebohé zvíře musí zachránit, a tak zmobilizovala síly. Za pár dnů se k ní dostala fenka boxera, Evulka. „Nevím přesně, kolik jí je. Podle mne tak tři, čtyři roky. Když ji přivezli, vypadala, že jí může být tak půl roku. Ale byla hrozně moc zbídačená,“ vzpomíná majitelka vítěze soutěže nejPes, Eva Kaufmanová. 

Císařský řez jak od řezníka
Evulka po operaci.
Autor: archiv nejPes 2015

I přes svůj nízký věk, který majitelka odhadovala zhruba na 8 měsíců, totiž byla očividně v množírně několikrát připuštěna, aby porodila další štěňata. „Naposledy musela rodit císařským řezem, který jí očividně dělal sám majitel množírny,“ hrozí se Kaufmanová. Dokonce měla jeden z cecků tak vytahaný, že ho téměř vláčela po zemi.

Takže jen co si ji převzala do své péče, navštívila s ní veterináře, aby ji důkladně prohlédl. Mladá fenka musela ihned podstoupit několik zákroků, aby se dala co nejdříve dohromady. Mimo jiné jí byla odstraněna polovina bradavek.

Výhra půjde na pomoc boxerům

Kruté zážitky ze začátku života se podepsaly nejen na fyzickém zdraví, ale i na tom psychickém. Bála se každého rychlejšího pohybu, bylo zřejmé, že ji původní majitelé řezali tyčí. „Mám doma ještě jednoho pejska, Endyho, který když ji viděl, najednou začal odmítat aportovat klacek. Vycítil to, že se bojí,“ vypráví majitelka Eva.

Evulka se svým kamarádem Endym.
Autor: archiv nejPes 2015

Do soutěže přihlásila Evulku proto, aby ukázala, že nejen „papíroví“ psi můžou vyhrát soutěž o nejPsa. „Evulka nesplňuje téměř žádné předpoklady pro to, jak by měl boxer vypadat. Je mnohem menší, má krátké nohy. A vidíte, i přesto vyhrála,“ raduje se paní Eva.

Cenu se rozhodla věnovat nadaci Pomoc boxerům, přes kterou se k Evulce dostala, a doufá, že se tak dostane pomoci i dalším pejskům, kteří jsou v nouzi. Pro záchranu psů Kaufmanová skutečně žije. Evulka je už jedenáctým psem, kterého zachránila před jeho krutým osudem. „Dokud budu dýchat, budu mít psy a starat se o ně,“ uzavírá s úsměvem.