Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Psi i kočky v zimě trpí: Nezapomeňte na teplé místo a péči o tlapky

/
  • Myslete na své domácí mazlíčky
    Myslete na své domácí mazlíčky (Shutterstock.com)
    4. ledna 2016 ● 06:00

    I když máte pocit, že váš pes nebo kočka mají na zimu kožich dost hustý, takže jim mráz neublíží, raději na to nespoléhejte. Psi i kočky potřebují v zimě péči o tlapky i místo, kde se pořádně zahřejí. Čemu věnujte u svých mazlíčků pozornost?

  • 1.

    Pozor na tlapky

    Pozornost věnujte zejména mezerám mezi prsty.
    Autor: Profimedia.cz

    Venku žijícím kočkám je dobré na zimu zvýšit krmnou dávku, aby měly tukové zásoby, a tak i více energie. Bolavým místem jsou kočičí i psí tlapky. Když se jejich polštářky dostanou do kontaktu s chemickým posypem, budou vysušené a možná se budou i loupat. Pravidelně je mažte speciálními prostředky na polštářky nebo to zkuste i s obyčejnou vazelínou.

  • 2.

    Hlídejte motor

    Kocour urazil 700 kilometrů, aby našel znovu svého pána. (Ilustrační foto)
    Autor: Profimedia.cz

    Historka o kočkách zalezlých v motorech aut je vtipná do chvíle, než se stane vám. Když se odsud zvíře včas nedostane, nastartování nepřežije. Pokud víte, že se po okolí venkovní kočky pohybují, raději před každým startováním zatrubte nebo se rovnou podívejte pod kapotu.

  • 3.

    Azylová pravidla


    Když je mráz a nepohoda, je potřeba se o své čtyřnohé miláčky dobře postarat. Tlapky trpí, i když nejsou holomrazy.
    Autor: Profimedia.cz

    Když k vám chodí už od jara toulavá kočka na návštěvy a vy ji pouštíte do kůlny, na zimu radíme sypat jí nejen víc žrádla do misky, ale sehnat jí ještě jednu starou deku navíc. Když kůlnu nemáte, udělejte jí na zahradě domeček třeba ze staré dřevěné přepravky nebo papírové krabice. Jen ji polepíte polystyrenem a zakryjete nepromokavou plachtou.

  • 4.

    Psí bouda má mít předsíň



    Psi by měli pobývat v zateplené boudě s vodou v termomisce.
    Autor: profimedia.cz

    Stloukli jste psovi boudu na koleni a máte pocit, že mu to stačí? Na léto jako ochrana před deštěm určitě, ale když uhodí mrazy, je lepší udělat revizi. Správně by měla být bouda několikavrstvá, kdy je vnější a vnitřní vrstva proložena polystyrenem. Velká by měla být tak, aby se v ní pes pohodlně uložil. V zimě je důležité, aby měl šanci prostor zadýchat. Proto se doporučuje mít před prostorem boudy ještě předsunutý kus. Ten by měl být užší a bránit úniku tepla. Nebo alespoň přidělejte před vchod plentu z kusu staré deky. Jen pozor na mladé psy, kteří vaši snahu nepochopí a na devadesát procent hadr roztrhají na kousky a pak je jim zima.


  • 5.

    Bundy jsou in

    ss
    Autor: ROGZ.cz

    Dávno pryč jsou doby, kdy byli oblečení psi ostatním kolemjdoucím k smíchu.
    Pravdou je, že v dnešní době si už vyberete nejrůznější oblečky nejen podle velikosti, provedení, ale i peněženky. Poslední dobou se stále častěji objevují také psí boty, které chrání tlapky méně odolných chlupáčků před poškozením.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy