Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drahé psí granule nezaručí kvalitu. Jak najít ty správné?

/
  • Než vezmete další pytel s krmením, raději si pročtěte, co všechno obsahuje.
    Než vezmete další pytel s krmením, raději si pročtěte, co všechno obsahuje. (Shutterstock.com)
    2. května 2016 ● 06:00

    Správné krmení je klíčem ke zdraví a dobré kondici vašeho psa. Možná uvažujete o granulích, ale trochu vás děsí, jak se v nabídce orientovat? Bojíte se, že jen drahé jsou kvalitní nebo že během zpracování přišly o všechny živiny? S našimi radami ty nejvhodnější pro vašeho psa najdete jednoduše!

  • 1.

    Vysoká cena nezaručuje kvalitu

    516643:gallery:true:true

    Možná jste viděli lákavé reklamy na to, co mají miláčci rádi nebo co je pro ně nejlepší. Rozum vám velí takovým informacím nevěřit, podvědomí ale pracuje a vám připadá značka známá, prověřená, domácí. Navíc je to drahé a co je drahé, mělo by být kvalitní. Stejně matoucí může být i doporučení pejskařů z okolí. V první řadě: co vyhovuje jejich psovi, nemusí vyhovovat tomu vašemu. A za druhé: reklama a cena opravdu nevypovídá vůbec nic o kvalitě pokrmu. Podle čeho se tedy orientovat?

  • 2.

    Podíl masa

    Granule mají daleko vyváženější poměr živin než kosti nebo zbytky z talířů
    Autor: profimedia.cz

    Je to v podstatě stejné jako u jakéhokoliv jídla, které kupujeme pro sebe. Starší generace by řekla: spolehni se na selský rozum. Ta mladší: sleduj složení. Každý výrobce je povinen na obalu vypsat všechny složky výrobku a to v tom pořadí, v jakém jsou nejvíce ve žrádle zastoupeny. Jinými slovy: pokud je na prvním místě cokoliv jiného než maso – a věřte, že mnohdy jsou to klidně obiloviny – pak jsou to granule spíš pro psí vegetariány. Pes je zkrátka masožravec, a tak by tato složka měla být hlavní součástí.

  • 3.

    Označení složek

    Tvorbu zbního kamene hodně ovlivnit tím, čím psa krmíte.
    Autor: Shutterstock.com

    O kvalitě krmiva vypovídá označení jednotlivých složek. Čím je označení konkrétnější, tím je krmivo kvalitnější. Maso bývá například v krmivu zpracováváno čerstvé, mražené nebo v podobě masové moučky. Označení jako "rybí moučka", "jehněčí maso" je tedy v pořádku. Mimochodem – nejde o masokostní moučku, která naopak do vhodného krmiva nepatří. Pokud na obalu najdete informace typu: "masová moučka", "živočišný tuk" nebo "obiloviny", pak skutečně nemáte přehled, co ve stravě je a rozhodně to nesvědčí o její kvalitě. Mimochodem "vedlejší živočišné produkty"  jsou například kůže, kosti, střeva, pařáty, zobáky a další odřezky.

  • 4.

    Další informace o složení

    Nefoť mě a raději mi pošli hlas!
    Autor: Shutterstock.com

    Kromě bílkovin potřebuje pes také tuky, cukry, vlákninu a vitaminy. Sacharidy pocházejí v psí stravě nejčastěji z obilovin a brambor. Obecně platí, že psi hůře tráví pšenici, bílou rýži a kukuřici. Vhodnější je tedy strava s rýží hnědou, s ovsem nebo právě s bramborami. Hlavním zdrojem tuku by měly být tuky živočišné, nikoliv rostlinné.  Granule by také neměly obsahovat chemické konzervanty ani barviva.

  • 5.

    Energetická potřeba a věk psa

    sheltie
    Autor: Shutterstock.com

    Každý pes potřebuje jinou dávku energie. Pochopitelně vyšší budou potřebovat aktivní psi – například lovečtí nebo ti, kteří sportují. Vyšší energetické nároky mívají například psi v rekonvalescenci nebo i psi, kteří jsou při nízkých teplotách venku. Takové granule bývají označované jako Active, Sport, Energy a podobně.
    Pochopitelně také každý věk s sebou nese jiné potřeby. Štěňata potřebují více energie než dospělý pes. Stárnoucí psi zase spíše potřebují granule s menší energetickou hodnotou, ale s lepší stravitelností.

  • 6.

    Granule nejsou bez živin

    Váš mazlíček potřebuje svoje krmení, ne vaše zbytky.
    Autor: profimedia.cz

    Možná už jste slyšeli názor, že v průmyslově zpracovaných granulích nakonec žádné živiny nezůstanou. "Kvalita granulí společností, které se produkcí krmiv zabývají řadu let, je testována po celý průběh výroby. Začíná už u samotných vstupních surovin od všech dodavatelů. Průběžně se kontrolují během celé výroby a tyto společnosti mají vždy k dispozici i vlastní databanky vzorků výrobních šarží, které uchovávají jak ve skutečné podobě, tak i elektronicky většinou po několik měsíců. Je tedy naprosto snadné opakovaně kontrolovat kvalitu granulí, zda splňují všechny technické parametry, jako jsou tvar, tuhost a podobně, a zcela obdobně, zda granule obsahují i deklarované složení v požadované nutriční kvalitě,“ říká veterinář Jiří Veselý.

    Tomáš Janata, který se v segmentu chovatelských potřeb pohybuje řadu let, dodává: „Vždy doporučujeme preferovat nejen kvalitní výrobce krmiv, ale i kvalitní prodejce. Pokud nakupujete přes internet, hledejte prodejce, kteří mají i kvalitní popis jednotlivých produktů a složení udává. Tady určitě vsaďte na zkušenosti zákazníků. Volte obchody s dlouhodobou historií na trhu, které už sami klienti hodnotí například oceněním „e-shop roku“.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy