Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vše o rajčatech: Jak na ně, abyste měli velkou a kvalitní úrodu?

/
  • ...
    ... (Shutterstock.com)
    4. května 2016 ● 12:00

    Kdyby se měla zvolit nejoblíbenější zelenina, byla by to jistě rajčata. Pěstovat je můžete nejen ve skleníku, ale i volně na záhonech nebo na balkoně v květináči. Co dělat, abyste se letos dočkali bohaté sklizně?

  • 1.

    Hlídejte vláhu

    Naučte se správně pěstovat rajčata. Pochutnáte si mnohem více.
    Autor: Shutterstock

    Při pěstování rajčat pod širým nebem je nejdůležitější hlídat vláhu. Nejde jen o sesychání listů. Při dlouhodobějších deštích totiž hrozí, že plody popraskají. Nejlepší je odstátá dešťová voda z nádrže. Když máte šikovné čerpadlo do sudu, nebude to pro vás ani namáhavé. Prostě ho jen zavěsíte na okraj a hadice dovede vodu tam, kam potřebujete.

  • 2.

    Zabraňte odpařování

    Na druhou výsadbu si vyberte raději vzrostlé a silné rostlinky.
    Autor: Shutterstock.com

    Odparu vody pomůže i vrstva mulče nahrnutá ke kořenům. Může to být mulčovací kůra nebo jednoduše nastelete kolem kmínku tenkou vrstvu posečené trávy. Je to podstatně levnější a účinek je stejný.

    Velmi ohrožené suchem jsou rostliny v nádobách nebo v pytlích. Mají kolem sebe jen omezené množství substrátu, který navíc rychle vysychá.

  • 3.

    Tyčková rajčata vylamujte

    Naučíme vás, jak rychle a jednoduše nakrájet cherry rajčátka.
    Autor: Shutterstock.com

    Při pěstování na volných záhonech nebo v nádobách je potřeba pohlídat, aby rajčata nepřerostla a aby ta tyčková byla dobře přichycena k opoře – aby se pod tíhou plodů nezlomila. Především koncem srpna by mělo být na rostlinách jen tolik plodů, aby stihly zčervenat. Keříková rajčata není potřeba vylamovat, protože mají ukončený růst a výhony větví rovnoměrně. Naopak u tyčkových rajčat roste hlavní výhon stále, proto je potřeba v úžlabí listů boční výhony v délce pěti až šesti cm vylamovat rukou. To provádějte včas, aby nedošlo při vylamování k poškození přerostlých vijanů.

    Jak se bránit proti škůdcům? Jaké jsou oblíbené odrůdy? Speciál o rajčatech přináší aktuální číslo BLESK HOBBY. V časopise dále najdete rady pro úspěšný boj se slimáky, rady, jak vyzrát na sucho, návod na náhrdelník od Zuzany Bubílkové a spoustu dalšího čtení. Nový BLESK HOBBY vychází právě teď.

    ...
    Autor: Blesk Archív

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy