Jednotný ceník veterinárních ošetření není. „Každý veterinář oceňuje svou práci podle různých měřítek. Je rozdíl, jestli má ordinaci ve svém domě, nebo musí platit nájem, do cen se promítá například i vybavení ordinace,“ upozorňuje veterinář Milan Štourač. Za každé ošetření se platí hned v ordinaci. Žádná zvířecí zdravotní pojišťovna neexistuje. Jsou ale pojišťovny, které nabízí individuální pojištění pro případ úrazu nebo nemoci zvířete.

„Zájem o tento produkt stoupá. Jde o pojištění, které pokrývá všechny nezbytné výlohy. Zatím jej ale nabízíme jen pro psy a kočky,“ uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Zdraví svého zvířecího společníka můžete uhradit dokonce i ze spotřebitelského úvěru. Zákrok pak ale provedou pouze na partnerských veterinárních klinikách, které s danou úvěrovou společností spolupracují. „Úvěr funguje naprosto stejně jako jakýkoliv jiný splátkový prodej, třeba televize. Po celé republice máme několik desítek partnerských veterinárních ordinací a lékař s majitelem zvířete sepíše smlouvu o úvěru přímo v ordinaci,“ uvedla mluvčí společnosti HomeCredit Eva Řimnáčová. Délka veterinární prohlídky či operace závisí na konkrétním případu.

„K dispozici máme jak veterinární léky, tak ty určené pro humánní medicínu. Ty lidské ale připadají v úvahu až na posledním místě,“ vysvětlil veterinář Štourač. Léky dostanete buď přímo v ordinaci, což má tu výhodu, že nemusíte platit celé balení, ale jen potřebnou dávku, nebo dostanete recept. „V případě humánních léků je vydá kterákoliv lékárna, v případě veterinárních lékárna specializující se na veterinária nebo lékárna, která je ochotna lék klientovi objednat,“ dodal Štourač.

Pojistěte zvíře, ošetření vám proplatí

Výše ročního pojistného závisí na vybrané variantě pojištění, ale také například na váze zvířete.

Pes

váha do 40 kg roční léčebné výlohy do 15 000 Kč Roční pojistka: 1650 Kč Štěně do 1 roku má slevu 10 %, pojistka by ročně činila 1485 Kč

Kočka

roční léčebné výlohy do 10 000 Kč Roční pojistka u kotěte: 810 Kč Roční pojistka u kočky nad dva roky: 900 Kč

Modelový příklad

Pes, 3 roky, bez průkazu původu se na cyklostezce srazil s cyklistou. Ten utrpěl úraz a škodu na kole, pes si zlomil nohu. Roční pojistka: 1800 Kč (je v ní zahrnuto i připojištění 150 Kč odpovědnosti za škodu) Škoda cyklisty: 15 000 Kč Léčba psa: 9500 Kč Uhrazeno z pojistky: cyklistovi veškerá škoda, léčba psa 6650 Kč Modelové příklady pojištění Mazlíček od České pojišťovny

Kolik za ošetření domácího mazlíka zaplatíte?

Ceny jsou zásadně smluvní, jsou regulovány nabídkou a poptávkou a jsou zcela v režii majitele veterinární praxe. Blesk proto přináší orientační ceny, které se ještě mohou lišit například podle velikosti zvířete, ZDE.