Po zimě je nutné odstranit z trávníku listí, větve, zkrátka vše, co na něj nepatří. Poté je potřeba trávník upravit běžným nářadím, nebo nejlépe vertikutátorem, který odstraní zplstnatělé zbytky trávy, plevelů či mechů a prořeže vrchní vrstvy půdy. Dále se díky vertikutátoru zlepší příjem vzduchu, živin i vláhy, a tím pádem i kvalita dané travnaté plochy. Po vertikutaci je potřeba silně poškozená místa v trávníku přisít travní směsí použitou při založení trávníku, nebo travní směsí určenou na obnovu trávníku, která rychle poškozená místa zaplní. Za přibližně dva týdny poté bychom měli novou trávu pohnojit. Pokud však zjistíme, že je trávník poškozený z více jak padesáti procent, je nutné ho obnovit celý. Máme pro vás několik rad, jak na to.

Jaký druh trávníku zvolit při obnově?

Různé druhy trávy se velmi liší svými vlastnostmi – počínaje barvou porostu, přes rychlost růstu a dobu zrání až po odolnost vůči zátěži. Poměr jednotlivých druhů trávy v travní směsi je rozhodující pro výsledné vlastnosti vašeho trávníku.

„Travní osivo Sport je odolné a pevné. Trávník se snadno regeneruje a ocení jej především ti, kteří se těší na léto a s ním spojené grilovací party. Tento typ odolá podobným zahradním akcím a mohou si na něm hrát i děti, aniž by se rodiče museli obávat údržby. Pokud však svou zahradu chcete mít vždy dokonale upravenou a nemáte ve zvyku trávník zatěžovat sportovními aktivitami, můžete zvolit travní semeno pro okrasný trávník. Odměnou za péči o něj vám bude hustý, nízký, sametově zelený porost. A pokud na vaši zahradu nepadá mnoho slunečního svitu, je pro vás ideální travní semeno pro stinné polohy,říká Daniel Brychta, odborník z oddělení Zahrada projektového marketu Hornbach.

Autor: Hornbach

Jak založit trávník?

Ať už zvolíme jakýkoliv trávník dle typu našich potřeb, musíme před jeho samotným založením připravit půdu. Nejprve povrch zkypříme, minimálně do hloubky rýče, a to i v případě, že budou kořeny budoucí travnaté plochy zasahovat do hloubky jen zhruba 10 cm. Tím se otevřou spodní vrstvy půdy a voda se bude moci lépe vsakovat. Práci nám usnadní použití zahradního kultivátoru. Dle zrnitosti dané půdy je vhodné zapracovat i hnojiva a přípravky pro zkvalitnění zeminy. Poté se odstraní výraznější nerovnosti pomocí hrábí a následně se nechá půda 2-3 týdny odpočívat. Přibližně 2-3 dny před vysetím je pak nutné odstranit plevel, plochu srovnat, aby se zabránilo nadměrnému kypření. Vyséváme rovnoměrně v podélném a příčném směru, nejlépe pomocí sypacího vozíku. Osivo se zapravuje železnými hráběmi do hloubky cca 1,5 cm a povrch následně uválcuje. Nakonec je nutné trávník zalít dostatečným množstvím vody.

Jak správně trávník zalévat?

Nově vyseté travní semeno musíte udržovat rovnoměrně vlhké zejména během prvních 3-4 týdnů. „Při zalévání držte proud vody směrem nahoru, aby se mohla voda rovnoměrně snášet shora dolů. Výhodou tohoto postupu je, že se travní semeno výrazně neodplavuje a voda se ještě může ve vzduchu mírně ohřát. Jakmile se vytvoří hustý koberec, je váš trávník soběstačný. Za běžného letního počasí stačí cca. 10-15 litrů vody na m2. Kolem stromů nebo bohaté vegetace vyžaduje trávník vydatnější závlahu. V zalévání pokračujte i přesto, že již osivo vyklíčilo. Pro travní plochy o velikosti 100 m2 a více se vyplatí použít zavlažovač,“ dodává Daniel Brychta z Hornbachu.

Přidejte se k nám na Facebooku – www.facebook.com/HornbachCZ

Fotogalerie
7 fotografií