Toto budete potřebovat pro váš projekt:

Materiál:

zemina
svahové tvárnice podle potřeby
prkna
štěrk, cement, pojivo
alternativně: hotový beton

Nářadí:

gumové kladivo
kolečko
měřící pásmo
lopata
zednická šňůra
manipulační kleště
rýč
vodováha
pěchovačka

1. krok
Stavba základů: Pro trvalé zpevnění svahu jsou třeba vhodné základy. Napněte provázek a vyznačte průběh základového pásu. Pro výšku zdi do 100 cm vykopejte zeminu do hloubky cca 40 cm.

2. krok
Pro zabránění následnému sesuvu zeminy pokryjte násep prkny. Pak uložte mrazuvzdornou vrstvu, kterou zhutněte do výšky 20 cm. Na ni přijde vrstva zavlhlého betonu o síle 10 cm.

3. krok
U zdí o výšce nad 100 cm vykopejte zeminu do hloubky 80 cm a na mrazuvzdornou vrstvu uložte minimálně 20 cm silnou vrstvu betonu.

4. krok
Beton nanášejte krátce před usazením svahových tvárnic. Použijte jen tolik betonu najednou, kolik tvárnic stihnete položit, neboť beton musí být při usazovanání tvárnic vlhký. TIP: Hloubku základů volte tak, aby nejspodnější řada tvárnic byla alespoň z poloviny v zemi.

5. krok
Osazení svahových tvárnic: Nejprve stanovte přesný průběh první řady tvárnic pomocí napnuté zednické šňůry. U svahových tvárnic s průhyby dovnitř nyní položte první tvárnici tak, aby byl průhyb na začátku řady.

6. krok
Přitom můžete kdykoliv opravit směr následných tvárnic. Tvárnici mírně zatlučte gumovým kladívkem do betonové vrstvy a srovnejte do vodováhy.

7. krok
Nyní položte další tvárnici s průhybem dovnitř. U druhé a všech dalších tvárnic dodržujte odstup o velikosti 5 mm. Tento odstup je důležitý pro vyrovnání výrobních tolerancí.

8. krok
Pak vysypte nejspodnější řadu tvárnic do 1/3 výšky štěrkem. Je to nutné pro zabránění škodám způsobeným mrazem v případě hromadění vody. Aby se voda nezadržovala v zásypu, lze udělat na několika místech odvodňovací žlábky.

9. krok
Na zásyp se používá mrazuvzdorný materiál. Jelikož jsou následující řady tvárnic zpravidla posunuty směrem dozadu a leží na zásypu, musíte ho příslušně zhutnit.

10. krok
Zbývající místo v tvárnicích vyplňte zeminou.

11. krok
Nyní položte další řadu tvárnic s posunem dozadu podle sklonu svahu, proveďte zásyp a tvárnice vyplňte zeminou.

12. krok
Pokládejte řadu po řadě směrem nahoru. Pak vše osaďte rostlinami podle svého vkusu a je hotovo!