Ne všechny rostliny jsou schopné přežít mrazivé období roku venku a ne všechny lze přestěhovat do zimní zahrady, sklepa či na půdu. Květináče těch, které musejí zůstat pod širým nebem i přes zimu, obalte izolací a poskládejte vedle sebe třeba ke zdi domu, aby byly chráněny. Ochranu před mrazem zajistí netkaná textilie FloraSelf, do níž lze zabalit listy nebo korunky rostlin, stejně jako kmínky stromků. S vhodnou péčí o rostliny před zimou vám ochotně poradí odborníci v projektových marketech Hornbach.

Podzimním evergreenem je péče o trávník. Před zimou jej posekejte a provzdušněte. Sekačky i vertikutátory jsou k dispozici v různých provedeních a s různými technickými parametry. O volbě vhodného pohonu, záběru a výkonu rozhoduje velikost a charakter pozemku. V případě sekaček se zvyšuje obliba akumulátorových přístrojů, které jsou tiché, nemají omezení elektrickým kabelem a není třeba do nich dolévat benzín. Praktická je i možnost kompatibility nabíjecích systémů: stačí jedna baterie, kterou lze využít pro různé zahradní pomocníky stejné značky – kromě klasické sekačky také např. pro strunovou sekačku, plotové nůžky, křovinořez atp.

Podzim je rovněž ideální období pro výsadbu keřů a stromů. Skvělým pomocníkem pro tuto činnost může být zahradní rýč for_q s D, jehož nášlapná plocha na lopatovém listu je tvarována tak, aby se síla optimálně přenášela z nohy na nástroj. List rýče je pevně spojen s lehkou hliníkovou násadou pomocí upevnění s dvěma pružinami. Do nástroje se tak můžete pořádně opřít bez obav, že se zlomí. Námahu s hloubením jam ušetří i zemní vrtáky. Pro profesionály jsou určené motorové typy, na zahradě postačí typ ruční. Jamkovač se zavrtá do země a spolu s ním pak vytáhnete i bal půdy – jáma pro nový strom či keř je na světě.

Nezapomeňte se postarat o stromy či keře již vzrostlé. Základní pomůckou při prořezu jsou zahradnické nůžky. Pro zastřižení mladých dřevin postačí klasické jednoruční, pro silnější větve zvolte některý z typů výrobků s ráčnovým mechanismem či nůžky s prodlouženou rukojetí a hodí se i zahradnická pilka. Na úpravu živého plotu užijete plotové nůžky. Široký sortiment kvalitního zahradnického nářadí i strojů nabízí značka for_q, najdete u ní vhodného pomocníka pro každou zahradnickou činnost. 

Září

Čas pro výsadbu a přesazování jehličnanů a stálezelených listnatých dřevin. I cibuloviny vysazujte hned po konci léta. Zastřihněte a vysaďte trvalky, záhony lehce zryjte, případně přihnojte.

Říjen

V tomto období zazimujte ovocné dřeviny, skleníky a pařeniště, zlikvidujte zahradní odpad, vysaďte okrasné a ovocné dřeviny a postarejte se náležitě o trávník.

Listopad

Čas na pečlivě naplánované hnojení a poslední úpravy trávníku. Lze ještě vysadit a přihnojovat ovocné dřeviny či cibuloviny.