To, jak se postaráte o zahradní nábytek přes zimu, se odrazí nejen na jeho vzhledu, ale i na funkčnosti a životnosti. I tehdy, pokud je vaše luxusní zahradní sestava vyrobena z tzv. bezúdržbových materiálů, základní ošetření byste pominout neměli. Nejste-li si jistí, co si žádá právě váš zahradní nábytek, nebojte se poradit se s odborníky v oddělení zahrady projektových marketů Hornbach.

NEJMÉNĚ PRÁCE

Obecně nejméně péče vyžaduje zahradní nábytek vyrobený z plastu a moderních umělých výpletů. Ten postačí omýt houbou a teplou vodou s neagresivním čisticím přípravkem, třeba na mytí nádobí. Podobně snadno ošetříte hliníkový a vůbec kovový nábytek, který stačí jen omýt vodou a nechat oschnout.

OBLÍBENÝ TÝK

U oblíbeného exotického dřeva – týku, máte na výběr. Můžete jej po sezóně ošetřit pouze teplou vodou, jemným mýdlem a kartáčem. S takovou péčí získá dřevo časem typickou stříbrošedou barvu a patinu, která může být žádoucí. Pokud ale chcete, aby týkový nábytek zůstal svěží, sytě hnědý, je třeba jej před uložením jemně zbrousit, aby byl povrch dokonale hladký, a poté napustit týkovým olejem, který oživí typickou barevnost, ale zlepší i pružnost a odolnost dřeva. Týkový olej k nanášení štětcem nebo ve spreji pořídíte v Hornbachu, kde najdete i přípravky na ošetření nábytku z jiných, nejen exotických dřevin.

KAM S NÍM?

Uskladnit byste na zimu měli nábytek na kryté, suché místo. Pokud tato možnost není, lze využít ochranné obaly, kterých Hornbach nabízí širokou škálu. Najdete zde jak obaly na jednotlivé kusy nábytku (stůl, lehátko, houpačku, slunečník), tak na celou sestavu. Odborníci z Hornbachu ale upozorňují, že je třeba dávat pozor na zkondenzovanou vodu. Mezi zakrývací fólií a nábytkem by měla zůstat vždy určitá vrstva vzduchu. Stačí na stůl položit třeba kus dřeva. To zajistí dostatečné větrání.

Nezapomeňte ani na textilní doplňky – podušky, polštáře. I ty lze uschovat v ochranném obalu a uložit na krytém místě, nebo je vložte do zahradní truhly, která může být i uzamykatelná.

 

UŽ PŘI KOUPI

Základem pro životnost zahradního nábytku je jeho kvalita a následně vhodná péče. Již při pořízení se zaměřte na povrchové úpravy, např. u kovových výrobků zabraňující korozi, u plastových omezující šednutí apod. S pravidly správné péče o nábytek se seznamte již při jeho pořizování a pozorně čtěte návody na užívání nábytku i aplikaci ošetřujících přípravků