Na štítku je důležitá energetická třída. Na sedmistupňové škále znamená písmeno „A“ nejlepší známku a „G“ nejhorší. Štítek obsahuje i údaj o spotřebě za 1000 hodin provozu.

Autor: Profimedia.cz

JAK DLOUHO VYDRŽÍ

Na obale pak najdete informaci o příkonu – udává se ve Wattech (W) a říká, kolik zdroj spotřebuje elektrického proudu. Pozor – nepleťte si to s údajem, který orientačně připodobňuje zdroj klasické žárovce, která se již nevyrábí ani nesmí prodávat v kategorii žárovek. Obal by měl dále informovat o průměrné životnosti světelného zdroje uvedené v hodinách, o počtu spínacích cyklů, který by měl bez problémů vydržet. Světelný tok v lumenech (lm) udává množství vyzařovaného světla. Neméně podstatná je i teplota chromatičnosti, tedy barva světla. Podle té se řídí uplatnění zdroje – na práci, k náladovému osvětlení atd. Tento parametr se udává v Kelvinech. Méně než 3200 K označuje teple bílou barvu, nad 3500 K studenou bílou a hodnota nad 5000 K chladnou denní bílou barvu světla. Další údaj popisuje podání barev, tedy jak dobře světelný zdroj zobrazuje barvy na stupnici 0 až 100, přičemž hodnota 80 běžně dostačuje. Pokud si nebudete jisti, jakou barvu vybrat, můžete navštívit HORNBACH a porovnat barvu naživo.

Autor: Hornbach

PATICE A NAPĚTÍ

Obal žárovky vám také řekne, zda je možné zdroj stmívat, jak rychlý je jeho náběh ke 100% výkonu (důležitý u zářivek), jakého typu je patice – musí odpovídat svítidlu, pro který je zdroj určený. Stojí tu i údaj, pro jaké elektrické napětí je zdroj vhodný – nejčastěji je to 230 V nebo 12 V. U kompaktních zářivek se můžete informovat také o obsahu rtuti.

Budete-li vybírat vhodný světelný zdroj, poraďte se s odborníky v projektových marketech Hornbach, kteří vám ochotně poradí s možnostmi využití i případnými nejasnými údaji z obalu. Na www.hornbach.cz pak najdete i návody týkající se problematiky osvětlení.

Autor: Hornbach

MÁ HO I LUSTR NEBO LAMPA

Vyplatí se všímat si i energetických štítků u svítidel. Ty říkají, s jakými světelnými zdroji svítidlo může pracovat. Pokud jsou na štítku přeškrtnuty třídy A++ až B, znamená to, že svítidlo může pracovat pouze se zdroji energetické třídy C a horšími.