Nabídka na trhu je široká, ale pro leckoho nepřehledná. Před nákupem by měl každý  především dobře zvážit k čemu a komu by měl bazén nejčastěji sloužit, kde bude, jak velký, kolik je do něj rodina ochotna investovat a podle toho začít vybírat. Je dobré mít na paměti, že bazén si pořizujete na několik let. Při jeho výběru tedy je třeba zvážit nejen prostorové možnosti na zahradě, ale i jeho estetický vzhled a intenzitu využívání. Podle typů jsou na výběr bazény obdelníkové, kruhové a oválné.

Jednoduché nadzemní bazény samonosné

Bazén Tampa
Autor: Marimex

Na těchto bazénech si rodina vyzkouší, jaké to je mít vodu na zahradě. Pro jejich instalaci je nutné, podobně jako u ostatních bazénů, zvolit správné rovné místo a upravit podklad. Pak stačí bazén vybalit, nafouknout obvodový prstenec a postupně do bazénu napouštět vodu. Ta prstenec zvedá vzhůru a tím současně vztyčuje stěny bazénu. Lze je snadno přemísťovat.  Pořídit se dají za cenu kolem dvou tisíc korun. Ovšem při pohledu na ně je jasné, že se kvůli malé hloubce hodí především jako brouzdaliště pro děti.

Jednoduché nadzemní bazény s pevnou konstrukcí

Tento typ bazénů má kruhový tvar, pevnou montovanou konstrukci, vnitřní fólii a staví se na povrch terénu. Stačí jen najít vhodné rovné místo a připravit kruhový podklad. Většinou je potřeba odkopat drny, udusat hlínu, vysypat kruh velmi jemným nezrnitým pískem, položit geotextilii a na vzniklý prostor bazén postavit. Není to ovšem nic jednoduchého. Pokud se tedy člověk

Bazén Hawai
Autor: Marimex
rozhodne pro tento typ bazénu, měl by se vyhnout nákupu v krabici někde v supermarketu a raději zvolit nákup u specializovaného prodejce bazénů, který má vyškolené a zkušené bazénové techniky a nabízí profesionální postavení bazénu. Ale nejen to. Zároveň odborníci zapojí veškerou technologii. Pro tyto bazény už je dobré mít  výkonnou pískovou filtraci, ke které se pak dá podle potřeby zapojit i vysavač nečistot, solární ohřev nebo tepelné čerpadlo. Tyto bazény jsou sice cenově dostupné, ale v jejich neprospěch hovoří malá životnost. Tenká vnitřní folie se může lehce protrhnout. Nepotěší ani na oko, protože  na zahradách působí velmi rušivě.

Bazény s možností zapuštění do země

Bazén Azuro De Luxe
Autor: Mountfield

Tyto bazény (např. Azuro De Luxe) je možné díky jejich speciální konstrukci jednoduše zapustit do země, a to úplně nebo jen částečně, nebo je postavit na povrchu. Vybírat můžete z kruhových i oválných tvarů v nejrůznějších objemech. I když se rozhodnete je nechat „vykukovat“ nad terénem, budou na zahradě působit esteticky. Na rozdíl od svých předchůdců už totiž vnější stěna bazénu není modrá, ale má dekor věrně imitující dřevo. Záleží tedy jen a jen na majiteli, zda si bazén zapustí zcela, nebo jen částečně a kolem si udělá nějakou zajímavou palisádu. Pokud si takový bazén majitel vybaví nejen kvalitní pískovou filtrací, ale i některým z nabízených druhů ohřevu vody (tepelné čerpadlo nebo solární panely), může si koupání v teplé vodě užívat až 6 měsíců v roce. Jedinou drobnou nevýhodou těchto bazénů je, že do nich  nelze instalovat některé bazénové příslušenství, jako je například osvětlení do stěny bazénu nebo  zabudovaný protiproud.

Kompozitní bazény

Bazén Fort Wayne
Autor: Mountfield

Velmi populární stavebnicové bazény. Jejich těleso tvoří speciální panely z velmi pevných a tuhých kompozitních materiálů. Do vrchní obvodové lišty se osazuje odolná a na dotek velmi příjemná bazénová fólie G-liners®. Na výběr je široká nabídka jak barev, tak i vzorů vnitřní stěny. Velká rozmanitost rozměrů panelů umožňuje širokou tvarovou a velikostní variabilitu. Velkou předností tohoto typu bazénu je dvojúrovňové dno s mělčinu pro děti a hlubší částí pro skoky a  plavání.

Laminátové bazény

Bazén Calypso
Autor: Laminet

Základem tohoto druhu bazénu je laminátová vana, kterou výrobce dodává již hotovou. Staví se na připravenou betonovou desku, kde je zafixována suchou nebo polosuchou betonovou směsí. K největším výhodám tohoto typu bazénu patří jednoduchá a rychlá montáž a vynikající tepelně izolační vlastnosti .

Keramické bazény

Bazén Compass
Autor: Mountfield

Unikátní struktura stěn, kdy jádro tvoří keramická vrstva, která těmto bazénům  propůjčuje skvělou tvarovou stálost a vynikající tepelnou izolaci. Výhodou je vysoká životnost těchto bazénů, tvarová stálost a široký výběr barevných povrchů.