Zatímco plastovými židličkami a stolkem byste své přátele už dnes asi sotva uctili, určitě naopak ocení venkovní posezení v pohodlném dřevěném nábytku. Ten kvůli přírodnímu materiálu, ze kterého je vyrobený, určitě sluší každé zahradě. Nejoblíbenější jsou v současné době sestavy nábytku ze severských a především exotických dřevin.

Důvod je zřejmý. Tyto materiály vynikají vysokou odolností proti rozmarům počasí a mají velmi dlouhou životnost. Podívejme se nyní podrobněji na vlastnosti jednotlivých exotických dřevin.

Od borovice po exkluzivní teak

Cenově nejdostupnější je zahradní nábytek ze severské borovice. Na rozdíl od středoevropských je její dřevo je mnohem tvrdší, trvanlivější a odolnější vůči povětrnostním vlivům. Můžete ho tedy přes sezonu nechat na zahradě, déšť mu neublíží. Například renomovaná švédská firma KWA jej vyrábí ze stromů, těžených až za polárním kruhem.                                           

(Cena sestavy od 13 720 Kč)

Velmi atraktivně bude na vaší zahradě působit nábytek z tropického dřeva meranti. To se těží až v daleké Malajsii. I toto dřevo vyniká vysokou tvrdostí, odolností vůči povětrnostním podmínkám a dlouhou životností. Navíc oceníte zajímavou kresbu dřeva.

(Cena sestavy od 23 892 Kč)

Nábytek, vyráběný z exotického dřeva balau, je na našem trhu novinkou. Balau se vyznačuje vysokou odolností proti působení vody a značnou pevností. O jeho kvalitě svědčí i to, že ho v tropických oblastech už po staletí používají jako ideální materiál pro stavbu lodí. Toto ušlechtilé dřevo vyniká svou  velmi dlouhou životností. Je odolné proti povětrnostním vlivům i vůči dřevokaznému hmyzu. Pro svou pravidelnou kresbu se toto dřevo používá především pro výrobu trvanlivého a esteticky nadčasového nábytku.       

(Cena sestavy od 23 975 Kč)

Fotogalerie
5 fotografií

Pro náročnější je potom určen nábytek z teaku. Vyšší cenu vám ale bohatě vynahradí to, že je prakticky nezničitelný. "Toto dřevo je díky vysokému obsahu kaučuku a teakového oleje odolné jak vůči dešti a střídání teplot, tak i proti působení škůdců,“ vysvětluje odborník Michal Pobežal. „Neublíží mu vlhkost, proto je ideálním zahradním nábytkem pro umístění blízko bazénu,“ dodává. Teak je natolik odolný materiál, že chcete-li, můžete nábytek nechat venku i přes zimu.                                                                           

(Cena sestavy od 30 550 Kč)

Co si hlídat při výběru

Když si budete vybírat dřevěný nábytek, všímejte si pozorně kvality. Zaměřte se na to, jak pečlivě jsou provedeny spoje, jak kvalitní je kování a jak odolný je použitý materiál. Hodně napoví i délka záruční doby. Někteří prodejci jsou si kvalitou svého nábytku natolik jisti, že záruku poskytují dokonce 7letou.
Nábytek si vybírejte tam, kde vám umožní seskládat si vlastní sestavu podle vašich představ a ze dřeva, z jakého chcete.

(Ceny Mountfield)