Pokud se navíc podaří skalničkáři skloubit druhy rostlin tak, aby kvetly po celou sezonu, má se stále na co dívat.

Jaké místo zvolit?

Nejdřív si vyberte vhodné místo, nejlépe na východní straně pozemku, kde je už ráno slunce, a mimo stín stromů, aby měly květiny dostatek světla. Ideální je skalka v přírodním svahu, který stačí zpevnit a doplnit kameny. Pokud máte rovný terén, budete muset uměle vytvořit vyvýšené místo: prostor zbavte plevele a trávy (do hloubky 30 cm), nasypte silnou vrstvu štěrku (drenáž) a navršte zeminu. Jaké kameny zvolit?

Pokud si vozíte ze svých cest kameny a chtěli byste skalku postavit ze svých „úlovků“, zadržte – tohle není správná volba, výsledek by vypadal velmi nesourodě. Raději si vybírejte kameny z okolí bydliště, prostor bude vypadat přirozeněji. Také se vzdejte oblých solitérů, lepší jsou hrubé, ne moc ostré kameny (nejlépe pískovec, břidlice, žula, opuka), které poskládáte tak, aby se k sobě vzhledově hodily. A současně poskytly dobrý základ pro rostliny, které je třeba chránit před větrným a mrazivým počasím. Plánujete svou první skalku? Právě vám doporučujeme začít s miniprostorem, skalkou o velikosti 1 m2, nebo si osázejte stará kamenná koryta. Pokud nemáte prostorovou představivost, raději si vše předem nakreslete, nejen kvůli rozmístění kamenů, ale i sázení rostlin.

Vybíráme substrát a zemninu

Jakou zeminu vybrat? Vždy vycházejte z potřeb skalniček, při nákupu se informujte, jaký druh rostliny preferují. Někteří zahrádkáři používají obyčejnou ornici, jiní si míchají speciální směs z drnovky, listovky, rašeliny, písku, štěrku a kompostu. Rostlinám zvyklým na suchou zem přidejte do směsi více písku nebo štěrku, vlhkomilným prospěje naopak přídavek rašeliny.

Na trhu jsou stovky druhů sklaniček.
Autor: Shutterstock.com

Co do skalky pořídit?

A co a kde si do skalky pořídit? Nakupovat můžete ve specializovaných zahradnických prodejnách, ale také na výstavách a burzách. Dejte přednost rostlinám v květináči nebo kontejneru s dostatečně velkým kořenovým balem. Vybírejte půdopokryvné druhy, které zamezují tvorbě plevele (iberka vždyzelená, rozchodníky, hvozdík kropenatý, mydlice bazalkovitá), ale třeba i konifery (borovice kleč, zakrslý smrk pichlavý, zerav západní) nebo drobnější cibuloviny (tulipány, šafrán, krokusy), také rododendrony, azalky a bylinky tymián, levandule, šalvěj, dobromysl).

Fotogalerie
6 fotografií