Pokud jezdíte přes svůj pozemek autem do garáže, vyberte si pojezdovou dlažbu, která jeho váhu vydrží. Necháváte-li ovšem plechového miláčka za plotem, stačí vám chodník pochozí. V každém případě platí, že nevzhledným popraskaným betonovým plochám dávno odzvonilo. Ačkoli je základem převážné většiny venkovních dlažeb stejný materiál, jednotlivé komponenty se zmenšují, nabývají na barevnosti, a díky velkému množství tvarových variací si položíte dlažbu podle vlastních představ.

Beton a tráva

Na příjezdové zahradní cesty se často používají vegetační dlaždice s otvory. Pokládka je stejná jako u klasické zámkové dlažby, po uložení dílů spáry a otvory vysypte zeminou a vysejte trávu. Tyto dlaždice se osvědčily především na stinných a polostinných místech, přímé slunce totiž beton rozpálí a tráva většinou uschne.

Obrubníky

Venkovní dlažbu lze zakončit betonovými obrubníky různých tvarů, případně deskami z přírodního kamene granitu, které se jednoduše zapustí do země. Výrobci doporučují pojezdové dlažby od výšky 8 cm, nižší by měly sloužit pouze k chůzi.

Fotogalerie
5 fotografií

Módní zámky

Mezi nejprodávanější patří venkovní zámková betonová dlažba. Jednotlivé díly se snadno sestaví díky svým tvarům (zámkům) těsně k sobě, takže nevznikají velké spáry, kterými by mohl prorůstat plevel nebo tráva. Prodává se v přírodním šedém odstínu i v barevných provedeních. Pokládku zvládne zručnější kutil: podklad vyrovnejte, vysypte hrubým štěrkem, jemným štěrkem a štěrkovým prachem, do kterého uložte jednotlivé díly. Řezat je lze opět pomocí diamantového kotouče.

Imitace kamene

Líbí se vám kamenná dlažba, ale rádi byste ušetřili? Betonový systém Poligono dokonale imituje kámen. Materiál se prodává po paletách, jeho tloušťka 8 cm slibuje možný pojezd pro auta. Pokládka je stejná jako u zámkové dlažby, na závěr se však spáry vysypávají speciálním barevným materiálem, připomínajícím drobné kamínky.

Luxusní kámen

Přírodní kamenné desky různých velikostí i tloušťky (od 1,2 do 5 cm) vypadají skvěle, dostanete třeba porfyr nebo křemenec. Kámen se prodává po paletách (cca 10 m2), podklad při pokládce tvoří štěrk a beton, kámen lze na závěr ošetřit penetrací.