Na trhu jsou jich k dostání stovky typů v nejrůznějším provedení. Poradíme vám, jaký si vybrat.

Grily rozdělujeme na tři základní typy: na dřevěné uhlí, plynové a elektrické. Při výběru musíte zvážit, kolik hodláte investovat a jestli budete grilovat jen občas, nebo i několikrát týdně. Gril sice můžete pořídit už za pár stovek, ale pokud se chystáte připravovat voňavé pochoutky častěji, volte raději gril s robustnější konstrukcí.

A jak velký si pořídit? To záleží na tom, kolik lidí se chystáte hostit. Pokud budete grilovat jen pro čtyřčlennou rodinu, vystačíte s menším a levnějším typem. Když se chystáte pravidelně připravovat gril party pro více lidí, pak vybírejte s větších grilů, vybavených veškerým příslušenstvím.

Zlaté desatero mistrovského grilování

Zlaté desatero mistrovského grilování

Na grilování jsou Češi experti. Přesto řada z nás občas dělá nějaké ty chyby. Václav Frič, šéfkuchař Pražského kulinářského institutu, který zde kromě…celý článek

S celebritou u grilu aneb Jak grilují slavní

S celebritou u grilu aneb Jak grilují slavní

I slavné tváře tráví teplé dny na zahradě a okouzlují své známé nejrůznějšími lahůdkami z grilu. Připravte si pochoutky, které doporučují.celý článek

Klasické grily na dřevěné uhlí

S grilováním na dřevěném uhlí většina z nás před lety začínala a hodně lidí na tyto grily stále nedá dopustit. Jídla připravená na dřevěném uhlí mají prostě svou nenapodobitelnou chuť. K dostání jsou tyto grily už od 300 Kč, ty ale při častém používaní dlouho nevydrží. Ostatně například ve Skandinávii takové grily kupují jen pro jednorázové použití.

Proto je lepší vybírat z grilů bytelnější konstrukce s patřičným vybavením, jako jsou například odnímatelné rošty, madla, odkládací plochy či víko. Tyto grily jsou buď plechové, nebo litinové, které jsou robustnější, mají větší stabilitu, delší životnost a lépe udrží teplo. Na trhu jsou také grily s možností nastavení intenzity hoření nebo s vertikálním grilováním, kdy nedochází k přímému kontaktu pokrmu s ohněm.
Plusy:
+ nízká cena
+ velký výběr různých typů a druhů
+ snadná manipulace, lehce přenosné, skladné
+ nezaměnitelná chuť grilovaného pokrmu
+ vhodný na cesty i kempování
Minusy:
- rozdělání ohně a rozdmýchání žhavých uhlíků vyžaduje zručnost a trpělivost
- mnohem delší doba přípravy jídla
- odkapávající tuk se dostává do ohně, ze kterého se uvolňují škodlivé látky
- při přímém grilování hrozí větší riziko připálení
- vyšší nároky na údržbu a udržování čistoty
- finanční náklady při nákupu uhlí či briket
- lehké plechové grily jsou nestabilní

U grilu s postranními poličkami máte všechno pěkně po ruce.
Autor: archivy firem

Plynové grily

Právě tyto grily si v poslední době si získaly velkou popularitu, protože jsou velmi komfortní na užívání. Gril je totiž rozžhaven téměř okamžitě a teplota se dá nejen regulovat, ale i  kontrolovat teploměrem. Hořáky jsou připojeny na propanbutanovou láhev a při provozu tak nevzniká popílek ani kouř.

Moderní typy jsou navíc vybaveny automatickým zapalováním a mnohdy je vyřešen i odvod kapajícího přepáleného tuku. Nedostává se přímo k plameni, jako je tomu  při grilování na dřevěném uhlí a příprava pokrmů je tedy mnohem zdravější.

Na trhu jsou také plynové grily s lávovými kameny, které mají unikátní vlastnosti. Velmi dobře drží teplo a kameny zároveň pohlcují nezdravý přepálený tuk, šťávu i pachy.

Můžete volit od jednoduchých levných typů až po komfortní grily, které mají například boční plotýnku. Ta se hodí třeba při přípravě omáček. Plynový gril pořídíte už od 3 000 Kč, komfortnější provedení vás podle rozsahu výbavy přijde od 10 000 Kč do 20 000 Kč.
Plusy:
+ pohodlná obsluha, snadná údržba
+ žádný kouř ani zápach
+ zdravé grilování bez škodlivých látek
+ rozžhavený je během několika minut
+ umožňuje regulaci teploty a úsporu energie
+ bezpečný a jednoduchý na údržbu
Minusy:
- vyšší hmotnost a velikost
- vyšší pořizovací náklady
- náklady při výměně bomby
- nutná občasná výměna lávových kamenů

Fotogalerie
7 fotografií

Elektrické grily

Grilování je na nich díky regulaci teploty a snadné obsluze velmi komfortní a především čisté, bez zbytečného popela a dýmu. Jediným limitem při jejich využití je nutnost  přístupu k přívodu elektřiny. Dá se na nich grilovat i v bytě. Pravda ale je, že pokrmy na nich připravené nemají charakteristickou vůni a chuť ohně. Elektrický gril koupíte od 2 000 Kč.
Plusy:
+ nenáročné na údržbu a obsluhu
+  je možné grilovat i v interiéru či na balkoně  
+ přesná regulace teploty
+ zdravější způsob grilování
+ nenáročná údržba
+ jednoduchá a rychlá obsluha
+ mobilní, snadno přenosné
+ možnost přesné regulace teploty
+ není potřeba kupovat dřevěné uhlí či lávové kameny
Minusy:
- nutnost přívodu elektrické energie
- obtížnější příprava silnějších plátků masa
- přijdete o typickou chuť klasicky grilovaného jídla

Na co byste ještě neměli zapomenout...

Když kupujete nový gril, nezpomeňte si k němu pořídit i grilovací nářadí. Budete potřebovat kleště, vidlici,obracečku, škarabku a štětec na čištění roštu. Výborné jsou i rošty na ryby a na mletá masa, která vám usnadní manipulaci s pokrmem.