Dospělý slimák je schopen za sezonu sníst téměř kilogram rostlinné stravy. Milými slovy je ze zahrady nevypudíte a házení přes plot k sousedům vztahy zrovna neutuží.

Fotogalerie
7 fotografií

Nejjednodušším způsobem je pochytat slimáky pěkně ručně do pet lahve s vodou. Chybou by ale bylo rozložené slimáky jen tak někam vylít. V kompostu totiž udělají mnohem lepší práci – odpudí své živé kolegy. Pokud vám ale vadí samotný sběr slimáků, nechte je, nastražte jim smrtonosné pastičky.

Jak bojujete proti slimákům vy?
Máte i vy osvědčený způsob, jak zatočit na zahradě se slimáky? Pokud se chcete o svůj recept podělit, pošlete nám svou radu na online@blesk.cz

slimáci - banner
Autor: Blesk

10 rad, jak zlikvidovat slimáky:

1) Kelímek od jogurtu zapusťte do země a nalijete do něj pivo. Slimák se v něm utopí.

2) Záhonky obsypejte 10 centimetrů širokým pruhem pilin, které se pak polijte kávou s lógrem nebo kolovým nápojem. Kofein je pro plže smrtelným nervovým jedem a rovněž je odpuzuje.

3) Posypejte slimáky solí. Drastický, ale účinný způsob hubení, kdy se reakcí chloridu sodného s tkání tělo slimáka rozpadá.

4) Rozdrťte na prášek tuhý podpalovač nebo suchý líh a rozházejte ho na prkna nebo dlaždice. Slimáci ho sežerou a pojdou.

5) Rozházejte kolem rostlin ovesné vločky. Slimáci je sežerou, nabobtnají a pojdou.

Video
Video se připravuje ...

Slimák dokáže za sezonu sežrat až 1 kg potravy. Jsou-li jich na zahradě desítky, máte po úrodě! /Youtube/

6) Naplňte stříkací pistoli směsí čpavku a vody v poměru 1:3, a vydejte se v noci na lov. Na každého slimáka stříkněte, a tak ho zlikvidujte.

7) Nastražte past z uříznuté láhve, kterou zapustíte do země. Naplňte ji roztokem vody a kvasnic, které slimáky lákají a ve směsi se pak utopí.

8) Do země zapusťte kočičí nebo psí konzervu a počkejte, až se do ní slimáci sami chytí.

9) Sesbírejte slimáky do kelímku, pak je uspořádejte pod kola auta a jeďte.

10) Polijte je vařící vodou.

Chemické prostředky a lapače

Faramol proti slimákům
Autor: scom
Ferramol – jed na slimáky. Jde o granule na bázi fosforečnanu železitého, který se běžně vyskytuje v přírodě. Není nebezpečný pro domácí zvířata a slimáky bezpečně hubí. Slimáci si po nažrání zalezou do svých nor a tam uhynou, takže je nemusíte sbírat. Cena: cca 120 Kč/200 g

Mesurol proti slimákům
Autor: scom
Mesurol – návnada na slimáky. Jde o chemický nástrahový přípravek s účinnou látkou ze skupiny karbamátů proti všem druhům slimáků a plzáků v zemědělských a zahradních kulturách. Dobře odolává dešti a vlhkosti, takže jej nemusíte aplikovat denně. Cena: cca 250 Kč/250 (Balení obsahuje 2 plastové nástrahy + tubu s chemikálií)

Biolit proti slimákům
Autor: scom
Biolit – nástraha na slimáky. Neobsahuje pesticidy. Odnímatelná stříška pasti umožňuje snadné čištění. Balení obsahuje speciální atraktant, který při použití společně s pivem láká slimáky až na vzdálenost dvou metrů. Není škodlivé pro domácí zvířata! Cena: cca 85 Kč (Balení obsahuje 2 pasti + tubu s atraktantem)