Myslete jen na to, že lekníny mají rády klidnou a teplou vodu. V jezírku pro jednu rostlinu rezervujte alespoňjeden metr čtvereční vodní plochy.

Lekníny - postup 1
Autor: Shutterstock.com
1) Pro výsadbu do jezírek používejte předpěstované sazenice; až do výsadby leknín uchovávejte pořád ve vodě. Také si kupte odpovídající košíček pro vodní rostliny a substrát do jezírek.

Lekníny - postup 2
Autor: Shutterstock.com
2) Na dno výsadbového košíčku nasypte trochu substrátu, lehce utužte. Nyní opatrně vložte leknín a obsypte ho zeminou ze stran. Přidejte hnojivo v tabletách pro vodní rostliny podle návodu.

Lekníny - postup 3
Autor: Shutterstock.com
3) Povrch zeminy v košíčku ještě posypte vrstvou hrubého písku, aby se nevyplavoval substrát a neznečišťoval jezírko.

Lekníny - postup 4
Autor: Ludmila Dušková

 

4) Nyní rostlinu i s košíčkem ponořte pod hladinu do hloubky určené pro konkrétní leknín. Jezírko je moc hluboké? Pak košíček podložte třeba kamenem.

Jak o lekníny pečovat?

Jako hnojivo můžete použít  kostní moučku, rohovou moučku, hořčík. Čerstvý hnůj nedávejte, nerozložené látky v něm obsažené podporují hnilobné procesy ve vodě.

Stavíte jezírko? 14 kroků, jak na to!

Stavíte jezírko? 14 kroků, jak na to!

Zdá se vám, že vaší zahradě pořád ještě něco chybí k dokonalosti? Věřte, že na atraktivnosti jí určitě přidá malé jezírko. Nevíte, kde a jak ho postavit?…celý článek

Na zimu nechávejte ostříhané lekníny pod vodou pokud možno v největší hloubce, kde je jim nejlépe (stačí přes 40 cm vody). Pokud máte příliš mělké jezírko, je lépe nechat přezimovat lekníny v kbelíku s vodou ve sklepě.