Banánovník je z mnoha hledisek ideální pokojovou tropickou rostlinou i pro začátečníky a laiky. Většina lidí si sice myslí, že je to strom, ale není! Je to bylina a to je pro nás zásadní. Bylina má totiž jednodušší životní cyklus, je  předurčena k tomu vyrůst, vykvést, zaplodit (zajistit potomstvo) a odumřít.

Vytrvalou část nevidíme, je pod zemí a z ní vyrůstají nové podnože, které jednak nahrazují odumřelou odplozenou část a jednak je používáme ke množení. Mimochodem, to co vypadá jako kmen, správně „pseudokmen“ lze např. uříznout i celkem tupým nožem.

Atraktivní rostlina bude potřebovat místo

V domovských tropech dosahují banánovníky výšky i přes 8 metrů. Přitom jde o bylinu!
Autor: Jaroslav Volný
Banánovníky pocházejí nejspíše z jihovýchodní Asie a co se týče ovocných druhů, lidstvo selekcemi a šlechtěním došlo do stavu, že plody jsou běžně zcela bezsemenné (botanické druhy mají naopak plody plné semen) a množí se vegetativně odnožemi (průmyslově in vitro). Do bytových podmínek a zimních zahrad můžeme vybírat ze skupiny zakrslých odrůd (vesměs označovaných jako Cavendish). Ty obvykle ani ve volné půdě nedosáhnou větší výšky než 2 metry (v květináči méně).

K výšce je třeba připomenout, že listy vyrůstající středem postupně mohutnícího pseudokmene před ohnutím na stranu celou svou délkou (i přes 1 metr u statných, zdravých rostlin) nejprve stočené vyrostou přímo vzhůru, takže výškové nároky jsou celkově v našich bytech u rostlin před zaplozením zhruba 2-2,5 metru. Šířka takovýchto rostlin v bytech je obvykle 1,5 metru, ale může být i mírně větší.

Banánovník mnoho péče nevyžaduje

Až začne banánovník plodit, budete určitě překvapeni, jak vlastně trs banánů vypadá.
Autor: pawpaw.cz
Stanoviště pro banánovník volte maximálně osvětlené, vzdušné (stěsnaný banánovník není určitě vrcholem elegance) a takové, aby v zimě, pokud možno, rostlina nestála přímo u zdroje sálavého tepla. Vhodná je vyšší vzdušná vlhkost. Pěstební substrát postačuje běžný, doporučit lze přimíchat zhruba ¼ kvalitní zahradní zeminy.

A nyní se již dostáváme k důležitým radám, které zásadně zvýší pravděpodobnost vypěstování vlastních plodů. „Zaprvé je důležité pěstovat banánovník v co největší nádobě. Postupným přesazováním se nebojte dojít klidně až k velikosti květináče 50 či 80 litrů (v malém květináči banán prostě plodit nebude). Dále je třeba průběžně a stále odstraňovat nově vyrůstající odnože, pokud je nechceme použít na rozmnožení třeba pro známé,“ radí odborník Josef Matějka (Pawpaw.cz), který se pěstováním tropických rostlin dlouhá léta zabývá.

Jak poznat, že se banánovník chystá plodit

Když budete průběžně počítat vyrůstající listy, tak okolo čísla 50-60 listů celkem (tj. včetně již odumřelých a uvízlých) je rostlina přichystána kvést. „Samotný fakt, že rostlina již pokvete poznáte velmi snadno. Začne se postupně -(asi poslední 4-5 listů -  zmenšovat jejich velikost. Poslední list před kvetením je asi jen 20 cm velký,“ vysvětluje Josef Matějka.

Čokoláda, po které se netloustne? Vyroste vám na stromě!

Čokoláda, po které se netloustne? Vyroste vám na stromě!

Jitrnicovník z Dařbujána a Pandrholy byl stromem žel opravdu jen pohádkovým. Ale čokoládovník? Ten skutečně existuje! A můžete ho pěstovat dokonce…celý článek

Odobrníci doporučují odříznout "špičku", která by se mohla stát zdrojem hniloby celého trsu.
Autor: pawpaw.cz
„V této fázi již nesmíte s rostlinou nijak manipulovat, žádné otáčení, nic, co by měnilo orientaci ke slunci! Pak vyroste květenství a vás už čeká jediné, po celkovém „rozvinutí“ odříznout dolní špičku, která někdy bývá zdrojem hniloby celého květenství. Výsledkem je pak trs, který může i bytě přesáhnout 10 kg hmotnosti. Banány uvedené skupiny Cavendish jsou malé, velmi sladké a chutné, sklízíme je postupně podle žloutnutí,“ dodává.

Na škůdce není banánovník nějak extra náchylný, snad kromě svilušek. Různé skvrny jsou normální, osychání špiček, atp. je také běžné. Rizikem jsou houbové choroby, které mohou pseudokmen zničit. Pak nezbývá než takto napadený kmen odříznout a zkusit po ošetření vhodných fungicidem začít s novou odnoží od začátku.

Kde banánovník sehnat?

V ČR prozatím nejsou běžně k dostání odrůdové selekce zakrslých banánovníků, takže nezbývá, než požádat o odnož známé. Ale v létě tohoto roku by se to mělo změnit a i český pěstitel této majestátní a krásné rostliny bude moci využít kvalitního pěstitelského materiálu.

Odborný garant: Josef Matějka, www.pawpaw.cz

Fotogalerie
4 fotografie