Tyhle krasavice, rostoucí v tropech málem jako plevel, bylo dříve v našich podmínkách velmi obtížné pěstovat. Ale pro komerční účely byly postupně vyšlechtěny odrůdy, které jsou mnohem méně náročné. Máte tedy jistotu, že vám při vašich začátečnických pokusech jen tak nezahynou…

Kam pro orchideje? Do hobbymarketu i květinářství

682638:gallery:true:trueBudete se možná divit, ale orchideje rostou i v Česku. Zatím jich bylo objeveno na 70 druhů a poddruhů, ale pozor – všechny jsou zákonem přísně chráněné! Pokud tedy chcete mít doma tuhle exotiku, vydejte se raději do hobbymarketu nebo květinářství. Váš nový koníček nebude ani finančně náročný – orchidej tady pořídíte už za méně, než 200 korun.

Nejméně péče budou vyžadovat druhy Phalaenopsis (ten je nejrozšířenější), Vanda, nebo někteří zástupci rodu Paphiopedila a Dendrobium. Většina orchidejí má oproti jiným pokojovým květinám jednu bezkonkurenční vlastnost – dokážou nepřetržitě kvést i 3 měsíce a déle.

Rostlinu nepřesazuje, průhledný květináč je důležitý

Až si svou pralesní krásku přinesete domů, vyberte jí místo, kde je dostatek světla, ale nesvítí tam přímé slunce. Nepřesazujte ji! Tento zásah orchideje všeobecně těžko snášejí a je vhodný až po 2 – 3 letech. Pravděpodobně jste ji sice dostali v nepěkném plastovém průhledném květináči, ale věřte, že to má svůj účel. Většina orchidejí, které jsou u nás k dostání, je epitafní.

Orchidej dýchá svými vzdušnými kořeny. Nesmíte ji proto utopit!
Autor: Archiv

To znamená, že ve své pralesní domovině rostou v korunách stromů a živiny si berou vzdušnými kořeny. Ty potřebují alespoň trochu světla a vy navíc máte přehled, v jakém je rostlina i substrát stavu. Pokud se vám tenhle plast na pohled nelíbí, pak dejte květináč do širšího ozdobného keramického květníku. V dobrých obchodech vám ho ostatně k orchideji nabídnou rovnou.

Nebojte se pěstovat masožravky, nekoušou! Jak na to?

Nebojte se pěstovat masožravky, nekoušou! Jak na to?

Masožravé rostliny se v českých obývácích pomalu ale jistě stávají běžnou záležitostí. Narozdíl od klasických pokojových rostlin svým pěstitelům nabízejí…celý článek

Největší nepřítel: Příliš mnoho vody

Nádherné květy orchideje vás budou těšit dlouho, jen tak neuvadají.
Autor: Holandská květinová kancelář
Tyto královny květin mají sice domovinu většinou ve vlhkých tropických pralesích. Ale paradoxně největší chybu, kterou můžete při jejich pěstování udělat, je přílišné zalévání. Vzdušné kořeny totiž takto utopíte a květina uhyne.

Jak tedy postupovat? Někteří pěstitelé doporučují jejich rosení rozprašovačem vody. Další ale namítají, že se takto podporuje růst plísní a hub na listech. Ty byste tedy měli po rosení osušit třeba fénem či ventilátorem, nebo zkusit jiný osvědčený způsob: Květináče vodou prolít a nechat ji vykapat, nebo je postavit na 2 – 3 hodiny do vaničky. Substrát obsahuje většinou kůru, která vodu nasaje a orchidej si ji odebírá postupně. Další zalévaní je namístě tehdy, když už v průhledném květináči nevidíte rosu.

Stonky stříhat, nebo ne?

Na rozdíl od jiných pokojových květin vás bude orchidej těšit svými květy až tři měsíce...
Autor: orchideje.freepage.cz
I tady se názory odborníků různí. U odkvetlé Phalaenopsis můžete po odkvětu nechat stonky tak jak jsou a počkat, až začnou opět kvést. Nemůžete už ale počítat s tak bohatým květenstvím, jako poprvé. U ostatních orchidejí se až na některé druhy (Epidendrum) odkvetlý stonek odstřihuje na bázi rostliny. Vlastníte-li Paphiopedilum (střevíčník) je třeba květní stonek po odkvětu odstřihnout co nejblíže růžici, nebo centimetr nad prvním lístkem, který vyrůstá na květním stonku.

Pět nejčastějších problémů při pěstování orchidejí

  1. Přímé slunce popálí listy či stonek a způsobí na nich hnědé skvrny.
  2. Nedostatek světla má na svědomí absenci kvetení.
  3. Přehnané zavlažování nebo nedostatečně vysychavý substrát - květina svěsí listy nebo začne uhnívat.
  4. Škůdci způsobují řadu poškození orchidejí. Jedním z nich jsou bělavé skvrny na listech.
  5. Šok z přechodu teplot, když si přinesete květinu domů (zejména v zimních měsících), může zapříčinit opadání květů.
    Fotogalerie
    4 fotografie