Dobrá rada pro všechny: Nežádoucí větve u ovocných keřů odřezávejte u země – pahýly jsou zdrojem infekce. V tomto případě oceníte pilku s otočným listem.
U jádrovin odstraňujte suché větve
Stejně jako zlomené nebo jinak výrazně poškozené. Řezy přesahující průměr 5 cm ošetřete stromovým balzámem. Roztřepené plochy upravte zahradnickým nožem. Velké větve ořežte nejdřív výše, nad místem konečného řezu; zabráníte tak odtržení kůry nebo dokonce části kmene (použít lze i motorovou pilu). A potom dokončete řez ve správném místě.
Při špatném řezu zůstane řada nezahojených ran.
Můžete začít s řezem angreštů a rybízů
Vyřízněte hlavně nejstarší větve, jsou silné, tmavě zbarvené a většinou mají rozpraskanou kůru. Každý rok odstraňte třetinu těchto větví, zbytek ponechte.
Prořežte lísku
Je-li hustá, odřežte některé starší větve co nejníže u země, tím strom prosvětlíte a bude stále plodit. A aby na zahradě neutlačovala jiné dřeviny, odstraňte mladé výhony vyrůstající ze země příliš daleko od paty keře.
Příště: Základní techniky řezu
NEPŘEHLÉDNĚTE: Mnoho dalších podrobných rad, jak prořezávat stromky, se dozvíte v novém seriálu „Škola řezu ovocných dřevin“ časopisu Blesk Hobby č. 1/2011, který je právě na novinových stáncích.
SPECIÁLNÍ DÁREK: Velký hobby horoskop pro rok 2011!
Téma měsíce: Zima na horách
Na návštěvě:…celý článek
SPECIÁLNÍ DÁREK: Velký hobby horoskop pro rok 2011! Téma měsíce: Zima na horách Na návštěvě:…celý článek