Zkušenější majitelé bazénů vědí, že to není nic složitého. Přesto se ale vyplatí nic neopomenout, pokud si chcete v létě užívat koupání v opravdu čistě vodě. Zde jsou základní rady, jak na to:

10 kroků, jak na to

Bazénovou chemii je dobré pořizovat v ucelené, na sebe navazující sadě.
Autor: Mountfield
1) Zkontrolujte a případně doplňte svůj arzenál bazénové chemie. Budete potřebovat prostředky na úpravu Ph a tvrdosti vody, na očistu bazénových stěn, přípravky k prevenci proti tvorbě řas, bakterií a sinicí, stejně jako chemii pro případ, že vám voda přece jen zezelená.

Při výběru ale dejte přednost uceleným řadám na sebe navazující bazénové chemie. Zkontrolujte si také, zda mají tyto prostředky všechny potřebné zdravotní atesty.

Ještě než bazén dopustíte, očistěte pečlivě jeho stěny.
Autor: Jaroslav Volný
2) Ještě před tím, než začnete s dopouštěním vody, očistěte pečlivě stěny bazénu. Použít můžete hadr, houbu nebo speciální bazénový kartáč. Pomohou také speciální čistící prostředky, které neuškodí bazénové fólii. Nechte je působit cca 10 minut a pak stěny opláchněte.

Síťkou odstraňte všechny nečistoty na hladině.
Autor: Jaroslav Volný
3) Síťkou také vyberte všechny pevné nečistoty, které plavou na hladině. Hlavně ty organické (hmyz, opadané květy a jehnědy atd. by byly živnou půdou pro tvorbu řas. Hrubé nečistoty odstraňte i ze dna.

4) Znovu připojte hadicemi filtrační jednotku a pokud ho máte, tak i solární ohřev nebo tepelné čerpadlo. Současně můžete začít dopouštět vodu až do úrovně středu sběrače nečistot. Poté spusťte čerpadlo filtrace.

5) V této chvíli také zkontrolujte všechny spoje celého filtračního systému, zda nepropouštějí vodu. „Slabým“ místem bývá hlavně připojení solárních panelů! V případě netěsností spoje dotáhněte, popřípadě vyměňte těsnění.

Na nečistoty, které se přes zimu usadily na dně bazénu, nejlépe platí bazénový vysavač.
Autor: Jaroslav Volný
6) Jestli se usadily na dně nečistoty a kaly, zapojte také bazénový vysavač. Jeho pořízení se určitě vyplatí, pracuje sám i v době, kdy nejste doma. Využijte ho ostatně v průběhu celé sezony.

7) Až bude bazén plný, zkontrolujte testerem kvalitu vody. Podle návodu potom případně upravte její tvrdost a kyselost na doporučené hodnoty k tomu určenými přípravky. Hodnota Ph by se měla pohybovat v rozmezí 7 – 7,4. Jestliže je hodnota vyšší, může se vám začít voda kalit do mléčné, popřípadě světle šedé barvy. Při hodnotě nižší je zase taková voda ideálním prostředím pro tvorbu řas. Kvalitu ale pravidelně sledujte i v sezoně!

Bazénová chemie: Domácí výroba je nebezpečná!

Bazénová chemie: Domácí výroba je nebezpečná!

Až přijdou vedra hrozí, že by se nám mohla voda v bazénu bez správné péče rychle zkazit. Jak tomu předejít a na co dávat pozor? Hlavně nespoléhat na…celý článek

8) Zlikvidujte hned v zárodku všechny mikroorganizmy. Jarní teplé počasí je totiž ideální pro jejich množení. Předejde tak pozdějším problémům s odstraňováním řas a sinic. Odborníci doporučují použít prostředky na bází volného chlóru. Ten zárodky mikroorganizmů zahubí a poté z vody rychle vyprchá.

9) Vodu nechte filtrovat nepřetržitě nejméně 24 hodin, v případě potřeby také propláchněte pískovou filtraci. Čerpadlo a ohřev vody zapínejte i v případě, že by ještě mohly hrozit noční mrazíky. Zabráníte tak poškození filtračního systému i solárních panelů.

10) Teď už stačí jenom očistit bazénové schůdky, instalovat je a čekat, až se voda ohřeje na příjemnou teplotu. Kromě některého z typů ohřevů vám k rychlejšímu dosažení vyšší teploty vody pomůže i speciální solární plachta. Ta také v noci brání zbytečnému ochlazovaní vody.

Fotogalerie
8 fotografií