Každý bazén vyžaduje během letní sezony pravidelnou údržbu a čištění, doplňováním chemických přípravků zamezíte tvorbě škodlivých bakterií, které by mohly způsobit třeba vyrážku na vaší pokožce.  Zapomenout ovšem nesmíte ani na mechanickou údržbu, například pomocí bazénového vysavače.

Co byste neměli zanedbat?

„Chcete-li mít po celou sezonu čistou vodu, jednou týdně vyhodnocujte Ph kapkovým testerem a odchylky upravte,“ doporučuje Petr Šuma ze Stachemy. „Hodnoty by se měly pohybovat od 7,0 do 7,4. Podle stavu doplňte přípravek Laguna pH plus nebo minus.“

Péče o bazénovou vodu zabere týdně sice pár minut času, ale vyplatí se - radost z koupání vám nic nezkazí
Autor: Mountfield.cz
Průběžně vodu filtrujte, ze dna, hladiny a stěn bazénu odstraňujte nečistoty. A nezapomeňte na pravidelné doplňování bazénové chemie. V poslední době se na trhu objevily přípravky 3 v 1 (třeba Azuro chlor – TRIO), které zjednoduší práci: obohatí vodu chlorem (obsah od 0,3 až 0,5 g/l vody), brání vzniku řas a zároveň umí vločkovat nečistoty.

V horkých letních dnech, kdy se voda může rychleji zakalit, ale raději používejte samostatné výrobky. Nebo , například kyslíkový OXY komplet nebo Guanicid, případně se obejděte bez chemie (UV lampa, ionizátor, salinátor).

Děláte, co je třeba a stále se vám voda kalí?

Pak upravte nejdříve tvrdost a pH, a potom zkuste některý z přípravků na vločkování nečistot. Po jejich doplnění vodu v bazénu nepřetržitě filtrujte až do úplného vyčištění a v průběhu kontrolujte průchodnost filtrace, předřadných košíčků, čerpadla a skimmeru, přitom pravidelně doplňujte vodu.

Než odjedete na dovolenou

Než odjedete na dovolenou, nezapomeňte bazén přikrýt krycí nebo solární plachtou. Zabránite tak tomu, aby se do vody dostaly z okolí nečistoty
Autor: Mountfield.cz
Než odjedete, zkontrolujte čistotu náplně v pískové filtraci a vyčistěte košíčky ve skimmeru a čerpadlu filtrace. Nezapomeňte také na dno bazénu a ověřte hodnotu pH i obsah chloru a případně je upravte. Máte-li automatický dávkovač chloru, vložte do vody plovoucí s tabletami.

Protože bazén bude po dobu vaší nepřítomnosti zakrytý, můžete vybrat pomalejší režim dávkování. Navíc se ještě nabízí ošetřit vodu některým přípravkem proti tvorbě řas. Nakonec přes bazén přehoďte zakrývací plachtu. Dodržíte-li všechny kroky, najdete po dovolené vodu  ve svém domácím bazénu krásně čistou a průzračnou.

Co dělat, když vám voda v bazénu zezelenala?

Zezelenala vám voda v zahradním bazénu? Ladislav Pavlík z Mountfieldu

Poloautomatický bazénový vysavač udělá práci za vás. Sám si "leze" po dně a vysává nečistoty. Model G3 na snímku pořídíte za 8 361 Kč
Autor: Mountfield.cz
radí: „Do vody vmíchejte rychle účinkující přípravek Azuro Modrý blesk, který slouží k šokové dezinfekci – likviduje bakterie a řasy. Dávkování je 13 g na 1 m³ vody: přípravek rozpusťte v kbelíku s vodou a roztok stejnoměrně dávkujte k přítoku vody,“ doporučuje.

Hodnotu pH upravte na 7,2 až 7,6 (přípravek se rychle odbourává, může však mít bělicí účinky na dno a stěny bazénu). Vodu projasníte tekutým „vločkovačem“ – tvoří vločky z velmi malých nečistot, které následně zachytí filtrace, případně je na dně odstraní vysavač. Zkuste Azuro Flokul, dávkuje se 60 ml na 10 m³ vody.

Dávku rozmíchejte v 10 l vody, zapněte filtrační zařízení a směs pomalu nalijte do skimmeru (sběrače) nebo rovnoměrně rozlijte po hladině. Několik hodin nechte běžet filtraci, případně další den odsajte nečistoty ze dna vysavačem.

Fotogalerie
6 fotografií