Plynový gril: Podívejte se pod pokličku

Hledejte takový, kde jsou hořáky a konstrukce vnitřní části grilu uzpůsobeny tak, že teplo je rovnoměrně rozváděno po celé grilovací ploše, nikoli jen přímo pod samotnými hořáky

978230:gallery:true:truePodívejte se grilu pod pokličku. Každý správný plynový gril má alespoň dva nezávisle nastavitelné plynové hořáky, pomocí kterých můžete optimálně kontrolovat rozvod tepla pod grilovaným masem. Nastavení teploty musí být plynulé, grilujete přece různé věci, takže i regulace tepla musí být proměnlivá.

978231:gallery:true:true

Vybírejte nejen očima. Zkontrolujte, zdali je váš gril dostatečně stabilní a pevný.

Gril na dřevěné uhlí: Důležitá je stabilita

Správný gril na dřevěné uhlí musí mít velmi dobrou stabilitu. Pokud je mobilní a má kolečka, měl by být zabezpečen tak, aby nedošlo k jeho převržení. Nespokojte

se s lacinými grily s nastříkanou barvou – žádejte provedení s kvalitním žáruvzdorným smaltem.

Srdcem každého grilu je rošt – měl by být masivní, nekomplikovaně řešený pro správný rozvod tepla, víko grilu by mělo být opatřeno ventilací. Vyhněte se jednoduchým drátěným roštům. Také držadla na grilu by měla být robustní, teplo nevodivá, snadno padnoucí do ruky.

Každý gril je nutné čas od času vyčistit – nadzdvihněte víko grilu a podívejte se. Přijde vám konstrukce a vnitřní uspořádání roštů složité? Takový gril nekupujte, údržba grilu musí být jednoduchá, rychlá a bezproblémová.

Elektrický gril: Nekupujte složitou skládačku

978232:gallery:true:trueNavenek jednoduché, ale o to více techniky se skrývá uvnitř. Na každém grilu byste měli nalézt teploměr pro kontrolu teploty, kvalitní topnou spirálu o vysokém výkonu a samozřejmě bezchybné technické i ergonomické zpracování grilu.

Věnujte pozornost výkonnostním ukazatelům, maso se musí na elektrickém grilu řádně propéci, vybírejte tedy grily s dobře těsnícím víkem a celkovým příkonem nejméně 2000 W.

Nekupujte skládačku se stovkami šroubků, úchytek a držáků – čím méně spojovacích prvků, tím je vyšší tuhost a zaručená životnost grilu, bez odpadávání jeho jednotlivých částí díky povoleným maticím a nýtkům.

Lávový gril: Pozor na čištění a údržbu

978233:gallery:true:trueLávové kameny jsou jedním z materiálů, které se používají u plynových grilů jako médium k přenosu tepla mezi plynovými hořáky a roštem grilu. Velmi špatně se ale čistí a kvůli velmi poréznímu povrchu absorbují velké množství odkapávajícího tuku.

Vybírejte grily s nerezovými nebo litinovými rošty pokrytými kvalitním smaltem. Některé firmy již vyrábějí tzv. flavorizery. Jedná se o zvláštně tvarované smaltované nebo z nerezové oceli vyrobené profily, které díky svému tvaru zabraňují vznícení plamenů z odkapávajícího tuku a zajišťují rovnoměrné rozložení žáru po celé grilovací ploše. Odkapávající šťáva je pak odpařována zpět na grilované maso, ryby nebo drůbež, a tím dodává pokrmu krásnou vůni a chuť.

Přečtěte si komentáře experta na grily Michala Pobežala z Mountfieldu k jednotlivým modelům:

Fotogalerie
8 fotografií