Grilování na zahradě má u nás dlouholetou tradici. Zatímco dříve jsme se ale museli spokojit povětšinou jen s vlastnoručně vyrobenými „udělátky“, dnes už v obchodech najdete desítky druhů od těch nejjednodušších až po grily, na kterých připravíte pohoštění i pro hodně velkou zahradní párty. Seznamte se s nejběžnějšími typy:
Grily na dřevěné uhlí
S těmi jsme kdysi začínali.. Do dneška ale mají svůj skalní fanklub, který na ně nedá dopustit. Co na tom, že pokrmy na nich připravené nejsou zrovna to nejzdravější? Mají přece ničím nenapodobitelnou chuť i vůni!
I když by se zdálo, že u těchto grilů už není co zlepšovat, i tady jde vývoj rychle dopředu. Pořídit si můžete například vychytávku, u které nebudete potřebovat žádný podpalovač. Díky duté noze, do které jen vložíte papír, zapálíte ho a dřevěné uhlí se rozhoří během 25 sekund!
Pokud chcete grilovat přece jen zdravěji, pak se nabízí typ Banika. Ten má rošt s dřevěným uhlím uložený vertikálně, takže tuk neodkapává do ohniště a netvoří se tak karcinogenní zplodiny.
Plynové grily
Jsou pro kuchtění mnohem pohodlnější, můžete u nich například regulovat teplotu. Na trhu jsou dva základní typy – klasické a s lávovými kameny. Ty žárem rozžhaví a částečně tak nahrazují princip grilování na dřevěném uhlí.
I v této kategorii najdete řadu vychytaných grilů. Typová řada Brahma má například unikátní systém Aromaz. Do nerezových misek můžete nalít například víno, pivo nebo v nich spařit bylinky a dát tak pokrmům tisíce různých chutí a vůní.