Na rozdíl od přírodních materiálů jsou betonové prvky mrazuvzdorné, odolné proti rozmarům počasí a navíc o mnoho lacinější. Z betonu se vyrábí dlažba, schodiště, palisády, květináče, lavičky i krby. Stačí si jen vybrat – navíc se s betonovými výrobky pracuje snadno a rychle, většinu věcí zvládnete sami. Čím vším si můžete zahradu vylepšit?

Betonové chodníčky, terasy a zpevněné plochy

Je libo chodníček z barevné dlažby? Nebo z „dřevěných“ trámků? Můžete zvolit i věrnou napodobeninu kamene. Díky výrobcům si už opravdu vyhrajete, nabízejí stovky variací, stačí si jen vybrat. Betonová dlažba se navíc snadno a rychle pokládá, stačí jen štěrkopískové lože a následné zpevnění vibrační deskou. Do dláždění se tak můžete klidně pustit sami.

Betonová dlažba nabízí bezpočet kombinací - můžete jí velmi psobivě ozdobit zahradu
Autor: Presbeton.cz
Z betonových dlaždic může udělat i terasu, příjezdovou cestu ke garáži nebo „podlahu“ pod zahradním posezením. Vyrábějí se i speciální prvky, kterými obložíte okraje bazénu. Pokud chcete mít plochu pevnou, ale přitom zelenou, pak je dobrá volba v podobě zatravňovacích dlaždic. Okraje chodníků a ploch pak zakončíte betonovými obrubníky. I tady se dá vybírat ze stovek druhů.

Palisády, zídky a zdi i ploty

Máte svažitou zahradu nebo potřebujete vyvýšit určitou část pozemku? K dispozici jsou stavebnicové palisády. Z některých snadno vytvoříte i oblé linie. Vyrábějí se také speciální svahovky, které můžete osadit rostlinami.

Máte svažitou zahradu? Terénní předěly můžete vyřešit betonovou palisádou. I ta se vyrábí v bezpočtu barevných kombinací a tvarů
Autor: Presbeton.cz
Jako snadné stavebnice fungují i nejrůznější plotovky, za kterých postavíte buď sloupky, nebo kompaktní zdi, které ochrání vaše soukromí před zvědavými pohledy. Vyrábějí se i zdící tvárnice – nejžádanější jsou v současné době ty ze štípaného betonu, dokonale napodobující přírodní kámen.U vyšších zdí je ale dobré se poradit s odborníkem na statiku, počítejte s tím, že budete muset použít i armovací železo.

Lavičky, vázy, krby, zahradní šachy i dětské pískoviště

Betonová šachovnice i figury se mohou stát zzajímavým doplňkem vaší zahrady
Autor: Archiv firem
Beton má jednu velkou výhodu. Je tvárný a tak se z něj dá vyrobit prakticky všechno. V hobbymarketech nebo specializovaných prodejnách si můžete pořídit například lavičku, široká nabídka je také v betonových květináčích a vázách. dodávají se v nejrůznějších tvarech a povrchových úpravách.

K dostání jsou ale také zahradní krby, často kombinované s udírnou. Jsou to také vlastně stavebnice, které si snadno sestavíte sami. Výrobci ale nezapomněli ani na další doplňky – můžete si na zahradě například pořídit šachovnici s nezničitelnými šachovými figurami, nebo udělat radost dětem pěkným pískovištěm.

Betonová dlažba působí vždy čistě a snadno se udržuje
Autor: Diton.cz
Nezapomeňte, že méně je vždy více

Právě nepřeberné množství variací a barevných tónů ale skrývá jedno nebezpečí: Snadno svádí k nejrůznějším kombinacím. Neudělejte si tedy ze své zahrady a okolí domu omalovánku! I tady platí, že v jednoduchosti je krása. Zvolte proto odstíny, které budou ladit například s fasádou domu a nebudou rušivé. Z obrovské nabídky si určitě vyberete přesně takovou variantu, která bude mít styl.

Fotogalerie
19 fotografií