Základní desatero:

  1. Sklízejte ovoce a vinnou révu.
  2. Připravte sklep na uskladnění úrody.
  3. Pokračujte se sklizní zeleniny (rajčata, cibule z výsevů, tykve, melouny).
  4. Brokolici a květák, které do konce září nevytvoří listovou růžici, chraňte netkanou textilií.
  5. Likvidujte listy a plody napadené chorobami a škůdci.
  6. Zakládejte nové jahodníky.
  7. Rostliny, které letníte, přeneste do bezmrazých prostor.
  8. Koncem měsíce zakryjte chvojím choulostivé rostliny.
  9. Vysazujte cibuloviny, trvalky.
  10. Pečujte o trávník (sekání, hnojení, vertikutace, případně dosetí).

Zelenina

11. Vrcholí sklizeň zeleniny, proto nezapomeňte, že zalévání a okopávání plodin je nezbytným předpokladem bohaté úrody. Zejména při suchém počasí však platí, že jedno okopání nahradí dvoje zalévání. Především půdy slévavé s tendencí vytváření půdního škraloupu musíte soustavně udržovat nakypřené.

12. Ven na záhony vysévejte zeleninu pro jarní sklizeň. Celý měsíc je ideální pro špenát, zkuste odrůdy Emilia F1, Winter Riesen, koncem září vysévejte kozlíček – polníček, dále ještě lze ředkvičky, kopr, petržel nebo mrkev.

Pravidelná konzumace brokolice chrání žaludek před vředy i rakovinou
Autor: scom
13. Kvalitní organické hnojivo lze nahradit zeleným: po sklizni zeleniny na uvolněné záhonky vysévejte svazenku, hořčici, řepku nebo pelušku, které po nárůstu zelené hmoty koncem října posečte a následně zaryjte.

Bylinky

14. Vytrvalé druhy, které přezimují venku (máta, oregano, tymián, šalvěj, mrazuvzdorný rozmarýn), ke konci měsíce nastelte listím nebo slámou, abyste ochránili jejich kořeny. 16.

15. Přesaďte si část bylinek do květináčů a pěstujte je na chladnějším, světlém místě. Aby levandule i v našich podmínkách dobře vypadala a bohatě kvetla, do poloviny září ji naposledy sestřihněte.  Spodní části stonků tak stihnou do zimy obrazit a dobře přezimovat.

Vytrvalé druhy, které přezimují venku (máta, oregano, tymián, šalvěj, mrazuvzdorný rozmarýn), ke konci měsíce nastelte listím nebo slámou
Autor: Blesk Hobby
16. Pokud chcete mít na zimu sušené listy meduňky, tymiánu a petržele, sklízejte je v září (petržel rozložte ve velmi tenké vrstvě a důkladně a co nejrychleji usušte bez stonků). Obsahují nejvíce aromatických látek, ale pozor, nesmějí se sušit na slunci. K podobným ztrátám může dojít i tehdy, když listy neuskladníte ve vzduchotěsných nádobách.

Užitkové stromy a keře

17. Keře rybízu, angreštu a josty ošetřujte proti padlí a antraknóze, jsou to nejzávažnější houbové choroby, které by vás v příštím roce nemile zaskočily.

18. Pokud nebudete mít při sázení angreštu, rybízu, josty, ale i jabloní, hrušní, ořešáků nebo třešní kostní moučku, která je vynikajícím hnojivem, nasypte na dno jam krupici. Její vlastnosti jsou velmi podobné.

Keře rybízu, angreštu a josty ošetřujte proti padlí a antraknóze, jsou to nejzávažnější houbové choroby, které by vás v příštím roce nemile zaskočily.
Autor: Blesk Hobby
19. Na správnou dobu sklizně dbejte u rakytníku řešetlákového. Odrůda Leikora, která je poměrně hodně rozšířená, dosahuje sklizňové zralosti v první polovině září, odrůda Hergo od poloviny září do začátku října. V této době obsahují plody rakytníku nejvíce cenných látek, především vitaminu C.

Okrasné rostliny

20. U trvalek průběžně odstraňujte květenství. Přihrnujte zeminou nebo přidávejte kvalitní kompost, aby do zimy nezůstaly odhalené kořenové krčky, pozor, hrozí vymrznutí! Rovněž můžete trvalky vysazovat (kopretiny, denivky, bohyšky a jiné).

Bonusový trik: Jak na bodláky?

U bodláku nadzemní část odstraňte a do dutého stonku vlijte horkou vodu až do úplného naplnění.
Autor: Blesk Hobby
Abyste příští rok neměli zaplevelenou zahrádku bodláky, v září je správný čas pro jejich likvidaci. Vyplatí se použít metodu našich babiček: nadzemní část odstraňte a do dutého stonku vlijte horkou vodu až do úplného naplnění.

Fotogalerie
5 fotografií

Více o péči o zahradu na podzim čtěte ZDE >>>