Nejčastějším bazénem na našich zahradách je zřejmě některý z modelů Azuro (je jich v Česku už cca přes 160 000). Jeho konstrukce je taková, že ho stejně jako luxusní bazén před zimou nemusíte vypouštět. Mráz ani led mu neublíží. Díky tomu ušetříte každý rok desítky kubíků vody a tisíce korun!

Zazimovat bazén je jednoduché: 7 rad, jak na to

Právě na bazénu Azuro si ukážeme, jak ho správně zazimovat včetně všeho příslušenství. Bazénový odborník Michal Dluhoš z Mountfieldu připravil pro čtenáře Blesk.cz návod, jak na to krok za krokem. (Podobně můžete postupovat i ostatních typů bazénů s výjimkou betonových, které musíte vypustit úplně):

Na nečistoty, které se přes zimu usadily na dně bazénu, nejlépe platí bazénový vysavač.
Autor: Jaroslav Volný
1) Překontrolujte pískovou filtraci a propláchněte její náplň otočením páky 6cestného ventilu do příslušné polohy

2) Vyndejte bazénové schůdky, pečlivě je očistěte a připravte k uložení. Aby voda přečkala zimu bez úhony, musí být čistá. Seberte proto z hladiny síťkou všechny nečistoty, nečistoty ze dna vysajte bazénovým vysavačem. Stěny bazénu očistěte vhodným přípravkem (např. Azuro Clear Forte).

Ještě před odpuštěním vody pod skimmer zkontrolujte kvalitu vody a v případě potřeby ji ošetřete bazénovou chemií
Autor: Mountfield.cz
3) Pomocí testerů zjistěte pH vody a množství chlóru. V případě potřeby upravte s pomocí bazénové chemie hodnoty na doporučenou úroveň. Po této úpravě nechte běžet filtraci, dokud se voda pořádně nepromíchá.

4) Odpusťte vodu cca 10 cm pod úroveň skimmeru, odmontujte ventil vratné trysky a otvor zazátkujte. Pokud zátku nepoužíváte, upusťte vodu o 10 cm pod vratnou trysku, kterou odmontujte a uložte. Aplikujte do vody některý ze zazimovacích přípravků, například Azuro Zima.

Před zazimování bazénu odšroubujte vratnou trysku a našroubujte zátku.
Autor: Mountfield
5) Odpojte všechny hadice a filtraci. Nenechávejte v nich vodu! Z pískové filtrace demontujete čerpadlo a také ho zbavte vody. Páku na ventilu potom nastavte do polohy „zima“ nebo mezi polohy „odpad“ a „zavřeno“. Odšroubujte z filtrace i čerpadla výpustní zátky a nechte vytéct všechnu vodu.

6) Odpojte solární ohřev. Vypusťte z panelů všechnu vodu, otřete je do sucha a uskladněte je na místě, kde nebude mrznout. Na stejné místo také uložte všechny další technologické součásti včetně hadic.

7) Nezapomeňte také bazén zakrýt krycí plachtou. Zabráníte tak znečištění vody listím, jehličím a nafoukaným prachem. Pozor: Většina těchto plachet není vyrobená z mrazuvzdorných materiálů. Až tedy poklesnou teploty pod bod mrazu, plachtu sundejte a uložte.

TIP na závěr: V zimě bazén pravidelně kontrolujte, zvláště když vytrvale prší nebo odtává sníh. Hladina vody by se mohla zvýšit a v takovém případě je třeba ji opět upustit.

Fotogalerie
7 fotografií